Bibi Damen (16) schrijft geschiedenis op TT-circuit: eerste meisje in motorrace op WK-niveau

22 april 2018 om 13:31
nl
Bibi Damen uit Waalwijk heeft deze zondag geschiedenis geschreven op het circuit van de vermaarde TT in Assen. Als eerste vrouwelijke deelnemer reed ze een motorrace op WK-niveau in de Supersportklasse. En dat op 16-jarige leeftijd.
Geschreven door

Bibi was al blij met de wildcard die ze had gekregen voor de kwalificatiereeks van de World Superbike, maar daarin lukte het haar zaterdag niet zich te plaatsen voor de hoofdwedstrijd van zondag. "Dat was erg jammer, maar wel te begrijpen omdat dit mijn eerste wedstrijd op dit niveau was."

'Heel erg zuur'
"De motor waarop ik reed - met een topsnelheid van 215 kilometer per uur -  was compleet nieuw voor me. Vrijdag reed ik hier voor het eerst op. Ik had geen test van tevoren. Ik kwam uiteindelijk 0,2 seconde tekort. Dat was heel erg zuur."

Maar zondagochtend kreeg ze een nieuwe kans om zich te kwalificeren, tijdens de warming-up. En toen lukte het haar wel. "Ik was twee seconden binnen de tijd. Dat klinkt als nipt, maar is enorm ruim."

'Niveau erg hoog'
En dus kwam haar droom uit: als eerste meisje een wedstrijd op WK-niveau rijden. Bibi, die Sport en Bewegen studeert aan het ROC in Tilburg: "Je ziet dat het niveau enorm hoog ligt. Maar dit is wel waar ik volgend jaar naartoe wil. Dan is het heel mooi om deze ervaring mee te pakken, zodat ik weet waar ik naartoe moet groeien. Wanneer ik tevreden ben? Als ik tijdens de race meekan met de rest. Dan heb ik dit weekend goed afgesloten."

Wachten op privacy instellingen...



Pech met lenzen
Helaas, dat zat er niet in. Volgens haar moeder waren er plausibele verklaringen voor. Zo moet haar dochter nog wennen aan de motor, had ze last van haar lenzen en is het niveau toch wel erg hoog. Desondanks zat Bibi niet in de put. Waarom zou ze ook? Ze reed de race immers uit. Bovendien heeft het motorracetalent het toetje van het seizoen er eigenlijk reeds opzitten, al bestaat de mogelijkheid dat Bibi in juni ook nog mag meedoen aan de TT. "Maar maandag gaan we eerst op zoek naar reservelenzen en een bril die wel in de helm past", vertelt haar moeder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.