Video

'Je gooit er 50 cent in en hij poept', de gekste verzamelingen te zien tijdens Verzamelkoorts

22 april 2018 om 19:10
nl
De beste, de gekste en opvallendste verzamelaars van Nederland mochten afgelopen weekend hun bijzondere collectie laten zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Onder hen veel Brabanders. Het evenement heet Verzamelkoorts en was ook de afsluiter van een gelijknamig SBS6-programma.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Op het slotevenement van het programma mochten de beste tien verzamelaars een deel van hun collectie laten zien in het Spoorwegmuseum. Opvallend daarbij was dat het merendeel van de verzamelaars afkomstig was uit onze provincie.

Zeep, zeep en nog eens zeep
Elvera Geurts uit Valkenswaard mocht een klein deel laten zien van haar collectie van 27.000 stukjes zeep. Een verzameling die door het tv-programma nog omvangrijker is geworden. “Door het programma heb ik er 15.000 stukjes zeep bij gekregen”, zegt Elvera schaterlachend. Het topstuk van haar collectie? “Nou, da’s niet zo moeilijk hoor: ik heb mezelf ook in zeepvorm.”

Gert-Jan uit Standdaarbuiten is trots op zijn collectie piratenmuziek. Op de afsluitende manifestatie in Utrecht mag hij regelmatig de topstukken uit zijn collectie laten horen. “Echte piratenknallers, daar ben ik heel trots op.” Gert-Jan heeft er thuis meer dan tienduizend staan. Joost Dirkx uit Tilburg, die de afgelopen tijd veel in het nieuws was met zijn Darth Vader-pak, exposeert in Utrecht met schaalmodellen uit de Star Wars-serie.

Ezeltje...
Letterlijk het hoogtepunt - qua hoogte dan - is het Eftelingmodel van Ezeltje Strekje. De ezel is nagebouwd door Eftelingverzamelaar Jordi van Veldhoven uit Nieuwkuijk. Samen met zijn broer laat hij stukken zien uit de mini-Efteling, maar ook een moer van de oude Python. “Daar zijn verzamelaars helemaal wild van”, zegt Jordi. 

Om de Brabantse gezelligheid in Utrecht te verhogen demonstreert hij met liefde dat zijn nagebouwde Ezeltje Strekje het ook echt doet. “Je gooit er vijftig cent in en dan gaat de ezel poepen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.