Brabant telt meeste verkeersdoden, 98 slachtoffers onder wie 35 fietsers

25 april 2018 om 05:46
Foto: Dave Hendriks/SQ Vision Mediaprodukties
Foto: Dave Hendriks/SQ Vision Mediaprodukties
Brabant had afgelopen jaar de meeste dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceerde. In 2017 telde onze provincie 98 verkeersdoden. Ook qua dodelijke fietsongelukken spant onze provincie de kroon. Dat waren er vorig jaar 35.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door
Frits van Otterdijk

Ook in 2016 was Brabant in absolute zin de trieste koploper. Toen vielen in onze provincie 113 verkeersdoden. De cijfers van het CBS zeggen veel, maar niet alles over de veiligheid van de wegen in onze provincie. Brabanders leggen namelijk meer kilometers af met de auto en op de fiets dan veel andere Nederlanders.

Als de afgelegde fietskilometers worden meegewogen, dan behoort onze provincie tot de middenmoot wat betreft het aantal verongelukte fietsers. Zeeland en Overijssel voeren dan de ranglijst aan, terwijl Drenthe en Groningen eruit springen als veiligste fietsprovincies.

E-bike en appen

Voor het eerst zijn afgelopen jaar in Nederland meer fietsers (206) verongelukt dan inzittenden van een personenauto (201). Opmerkelijk is dat niet helemaal. Verkeersdeskundigen wijten dat aan twee oorzaken: de opkomst van de relatief snelle e-bike en het gebruik van de mobiele telefoon waardoor fietsers niet opletten in het verkeer.

Wachten op privacy instellingen...


Volgens de cijfers van het CBS was in 2017 twee derde van alle omgekomen fietsers 65 jaar of ouder. 

Wachten op privacy instellingen...


Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is bezorgd om de oudere fietser, die steeds vaker betrokken is bij dodelijke verkeersongelukken. Ze wijst erop dat het gaat om 'een kwetsbare groep. Als er wat gebeurt, zijn de gevolgen vaak groter dan bij jongeren'.

In totaal vielen in Nederland vorig jaar 613 doden in het verkeer, zestien minder dan het jaar daarvoor.

Je kunt in onderstaand kaartje kiezen voor het aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners, en voor het totaal aantal verkeersdoden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...