Video

Buschauffeurs staken, maar niet iedereen doet mee: 'Leven als een prins op de bus'

1 mei 2018 om 06:00
nl
Er rijden dinsdag (bijna) geen bussen in Brabant, omdat de chauffeurs voor de tweede dag staken. Maandag staakten ze ook al. De werknemers vechten voor een betere cao. Bij busbedrijf Hermes rijden veel bussen wel, en daar is de FNV totaal niet blij mee.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

De buschauffeurs willen een nieuwe cao met betere afspraken over de werkdruk, loon en (plas)pauzes. De staking valt precies aan het begin van de meivakantie, wat volgens de chauffeurs een goed moment is omdat veel scholieren vrij zijn. 

Busvervoerder Hermes laat een aantal bussen rond Eindhoven dinsdag wel rijden. Het gaat bijvoorbeeld om een bus van en naar Eindhoven Airport. De bussen rijden wel op onregelmatige tijden.

Leven als een prins
De bus naar Reusel rijdt dinsdagmorgen gewoon. De chauffeur staakt niet. Hij is geen lid van de vakbond en is het niet eens met de staking: "Ik heb gewerkt als rijschoolhouder en als chauffeur in het transport. Vergeleken daarmee heb ik nu een leven als een Prins. Een prachtige, goed betaalde baan."  De eis van de stakers voor meer loon is voor de rijdende chauffeur ook geen argument: "Iedereen wil meer geld." 

Wachten op privacy instellingen...

Onveilig

Marlies Peeters van de FNV is hier helemaal niet blij mee: "Het is onveilig voor de chauffeurs die wel rijden. Ze kunnen gefrustreerde passagiers tegenkomen. Mensen kunnen agressief worden."

Volgens Peeters laat Hermes mensen van de afdeling P&O op de remise aanwezig zijn. Dit kan als intimiderend ervaren worden voor de stakende chauffeurs, omdat dit ook de mensen zijn die beoordelen of ze hun vak goed doen.

Brabants Buske to the rescue

Ons eigen Brabants Buske schoot maandag te hulp. Gestrande reizigers konden meerijden naar hun bestemming. 

In januari lag het het stads- en streekvervoer ook een dag plat. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.