'Europa maakt zich meer zorgen over kerncentrale in Doel dan de Belgische regering'

3 mei 2018 om 17:23
nl
Europese politici maken zich zorgen over de kerncentrale in Doel. Na een debat op donderdagochtend waarbij de Belgische premier Charles Michel het Europees Parlement toesprak over de toekomst van Europa, stelden de parlementariërs verschillende vragen over de kerncentrale, waar 23 april een waterlek was en radioactief water wegstroomde.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Eerst werd gemeld dat er een lek was in een leiding die koelwater aanvoert naar de reactor. Later bleek dat er radioactief water weglekte dat uit het reactorvat zelf kwam.

Er zou vier liter water per minuut gelekt hebben. Dat is opgevangen in een reservoir. “Mijn Franse, Duitse en Nederlandse collega’s liggen meer wakker van nucleaire veiligheid dan de Belgische regering,” aldus Kathleen Van Brempt van de Belgische politieke partij S.P.A. 

Philippe Lamberts van Ecolo zei: “Onze buurlanden zijn bezorgd omdat wij stokoude kerncentrales openhouden.” Premier Michel verklaarde opnieuw dat de Belgen ernaar streven om de kerncentrale in 2025 te sluiten, maar kan geen garanties afgeven.

Later op de middag werd ook in het Belgische parlement gedebatteerd over de kwestie. Uitbater Engie Electrabel informeerde het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) pas op 30 april met details over het lek. Pas op 2 mei bracht de FANC informatie naar buiten. Volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken had dat eerder gemoeten. Zowel de oppositie als de coalitiepartijen willen dat de kerncentrale in 2025 echt wordt gesloten.

Bij de FANC geven ze toe dat 'er fouten zijn gemaakt in de communicatie'. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!