Meesterknecht Sam Oomen hoopt Tom Dumoulin lang te helpen, maar heeft ook altijd twijfels

3 mei 2018 om 20:20
nl
Sam Oomen rijdt vrijdagmiddag zeven minuten voor half vier van het startpodium voor de tijdrit in de Giro d’Italia. Hij begint dan aan zijn tweede grote ronde in zijn loopbaan. Na de Vuelta staat hij nu voor het eerst aan de start van de ronde van Italië. En dat als meesterknecht van Tom Dumoulin. Hij kijkt ernaar uit, maar heeft ook twijfels.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Meesterknecht van Dumoulin, de winnaar van de vorige editie van de Giro. Een bijzondere rol. "Het is een hele aparte ervaring. Dat hij vorig jaar gewonnen heeft geeft het geheel wel een andere beleving. Maar het is hoe dan ook mijn eerste Ronde van Italië. Wat dat betreft is het sowieso speciaal", zegt Oomen in aanloop naar de Giro.

Twijfels

Oomen wordt gezien als belangrijkste ‘hulpje’ van Dumoulin, die zijn titel wil verdedigen. “Ik krijg er geen rillingen van, maar het is wel een speciale taak. Ik hoop echt dat ik heel diep in de wedstrijd van waarde kan zijn voor Tom. Ik hoop een zekerheidje voor hem te zijn.”

Zelf is de 22-jarige Tilburg daar echter nog niet zeker van. “Ik heb altijd wel een beetje twijfels voor zo’n grote wedstrijd. Zeker voor een grote ronde. De Vuelta was goed voor mijn zelfvertrouwen. Ik zag dat ik lang mee kon met de beste renners. Maar ik ben me ook bewust geworden van hoeveel er kan gebeuren in een grote ronde.”

Jeruzalem

De start van de Giro is in Jeruzalem, daar begint de ronde vrijdag met een korte tijdrit. Oomen probeert wat mee te krijgen van het land waar hij nu is. Maar de omgeving zorgt niet voor extra motivatie. “Niet speciaal. Ik ben altijd gemotiveerd en geïnspireerd om zo hard mogelijk te fietsen.”

Volgens twaalfvoudig wereldkampioene Marianne Vos is het lastig te bepalen hoe Oomen het gaat doen tijdens de Giro. "Hij is nu eenmaal de knecht van Tom Dumoulin", zegt Vos. "Hij is goed genoeg om een etappe te winnen, maar het is de vraag of hij de kans krijgt om daarvoor te gaan door de rol die hij heeft als knecht van Dumoulin."

29ste in tijdrit

Oomen eindigde vrijdag tijdens de proloog van de Giro in Jerusalem als 29ste, op 43 seconden van winnaar Tom Dumoulin. Boy van Poppel finishte als 120ste op 1.15 van Dumoulin, terwijl sprinter Danny van Poppel als 173ste eindigde op 2.10 van de titelverdediger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.