Video

Bij Marijke dreven na een hoosbui de dekbedden door de kamer: ‘In de tuin liggen zandzakken klaar’

7 mei 2018 om 09:29
nl
Door de klimaatverandering komen zomerse hoosbuien steeds vaker voor en daarmee ook wateroverlast. Waterschappen en de provincie beloven extra geld. En dat is hard nodig, weten ze ook in Asten. Daar ging het in 2016, na een enorme hoosbui, flink mis. “De dekbedden dreven door de kamer", vertelt Marijke Hollestelle.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Omroep Brabant inventariseerde samen met de NOS en de regionale omroepen waar de problemen na een stortbui het grootst zijn. De helft van de ondervraagden - 1247 Brabanders uit alle gemeenten - zegt wel eens wateroverlast te hebben na een stevige regenbui.

Waterballet
“Op de kop af twee jaar geleden was hier echt sprake van een waterballet”, vertelt Marijke maandagochtend in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. “Ik zat op de bank te lezen en hoorde hoe lang het enorm hard regende. Op een gegeven moment kwam het water uit de berging omhoog.”

De bewoonster van de Siriusstraat probeert het water tegen te houden met dekbedden. “Maar dat ging helemaal mis, die dreven gewoon door de kamer.” Uiteindelijk stond het water wel zo’n tien centimeter hoog in het huis van Marijke. “De  voordeur kon ik eigenlijk niet meer open doen.”

85.000 euro schade
Uiteindelijk staat de Siriusstraat in Asten twee dagen blank. Als het water zakt wordt de schade duidelijk. “Ik had voor 15.000 euro aan waterschade. Maar dat was nog niets vergelijken bij de schade die mijn buurman had. Voor 85.000 euro!”

Als het water is gezakt wordt er teruggeblikt op de gebeurtenis. Door de gemeente en de waterschappen. “Bleek dat van tevoren al uitgezocht was welke straten overlast konden hebben van water, maar onze straat stond niet in het rijtje. Waren ze vergeten”, aldus Hollestelle. "Terwijl onze straat even later dus gewoon twee dagen lang blank stond!"

Zandzakken in de tuin
In de afgelopen jaren zijn er kleine aanpassingen geweest om overlast zoals die in 2016 was in Asten in de toekomst te voorkomen. “Zo zijn er aanpassingen gedaan aan automatische sluizen. Verder weten wij als bewoners niet precies wat er gebeurt.” 

En ook in de rest van de provincie wordt er gewerkt om wateroverlast in de toekomst in te dammen. Het Rijk zegde 50 miljoen euro toe voor extra maatregelen. Maar in Asten neemt Marijke Hollestelle het heft in eigen hand. “Bij regen wordt de hele buurt hier nog steeds onrustig. Bij mij liggen de zandzakken in ieder geval klaar.” 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.