Rotte appels? OM vindt dat hele motorclub niet deugt

8 mei 2018 om 12:50
nl
Motorclub Satudarah handelt in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. "Moeten wij dan echt geloven dat het hier iedere keer om rotte appels gaat?" Dat zei de officier van justitie dinsdag over motorclub Satudarah tijdens de zitting waarin een verbod wordt gevraagd op de club.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De zaak dient voor de rechtbank Den Haag. Die is voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol.

Wachten op privacy instellingen...De officier van justitie gaf een opsomming van strafbare feiten die de afgelopen twee jaar zijn gepleegd door leden van Satudarah Motorcycle Club (SMC). Honderden misdrijven, alleen al de afgelopen jaren, zei hij. Geweldpleging zou zelfs statusverhogend werken binnen de club, betoogde hij. Slachtoffers en getuigen zwijgen volgens hem uit angst.

Lees ook: OM wil Satudarah illegaal verklaren, hoe de club steeds in de criminaliteit opduikt
Heftige beelden Eindhoven
Tijdens de zitting toonde het Openbaar Ministerie (OM) beelden uit de documentaire 'One Blood', waaronder fragmenten over de eedsaflegging, de heldenontvangst van leden die in de bak hebben gezeten en het straffen van leden.

Ook de bewakingsbeelden werden getoond van de wildwest-schietpartij aan de Medoclaan in Eindhoven, oktober 2014.

Bandidos
Het is niet de eerste keer dat het OM probeert een motorclub te verbieden.Bij de Hells Angels mislukte dat jaren terug.  In een civiele procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM wel gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Kern van het vonnis van de rechtbank was dat het recht op rust en orde in de maatschappij belangrijker is dan het recht op vereniging. Het OM gebruik die uitspraak om het eigen verhaal te versterken.

Het OM vraagt ook een verbod op de motorclubs die Satudarah steunen: Supportcrew 999, Yellow Snakes en Saudarah.

Brabant
Satudarah heeft momenteel ongeveer negenhonderd leden. Er zijn zo'n honderd chapters (afdelingen) in binnen- en buitenland. Ook in Brabant waar prominente bestuursleden wonen. In Duitsland is Satudarah verboden.
 
Het was de bedoeling dat de zitting morgen verder zou gaan maar de advocaten vroegen om uitstel 'om de feiten van de fictie te scheiden', zei de Bredase advocaat Erik Thomas. Dat betekent dat de zitting volgende week woensdag wordt hervat. Dan komen de advocaten van de motorclub uitgebreid aan het woord. De uitspraak is op zijn vroegst over ongeveer een maand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.