Video

'Echte crimefighter' Greetje Bos verruilt Openbaar Ministerie voor Breda

8 mei 2018 om 20:21
nl
Greetje Bos wordt wethouder in Breda namens de VVD. Ze stopt als officier van justitie bij het Openbaar Ministerie. 'Greetje is nieuw in de politieke arena, maar een echte crimefighter.'
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Bos was zestien jaar officier van justitie en is de afgelopen drie jaar bezig om criminaliteit in Brabant hard aan te pakken. Ze kwam het afgelopen jaar in het nieuws omdat ze doelwit zou zijn geweest van een aanslag, die beraamd zou zijn door Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. Bos was de aanklager in een van de rechtszaken die er momenteel loopt over Otto.

Andere twee wethouders
Bos wordt een van de drie wethouders namens de VVD in het nieuwe college in Breda. "Ik snap dat het voor veel mensen een aparte 'move' lijkt", vertelt Bos. "Maar ik ben al langer politiek geïnteresseerd. Er zijn meer collega's voor mij geweest die deze stap hebben genomen en ik hoor van die collega's dat ze het een verrijking vinden en dat ze het idee hebben dat ze vanuit hun baan als officier iets kunnen toevoegen. 

Welke portefeuille ze krijgt, is nog niet bekend. "Die verdeling moet nog plaatsvinden. Ik zou graag een bijdrage leveren aan een schone en veilige stad", aldus Bos. "Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met de burgemeester en de andere wethouders. We gaan samen voor een goed Breda en daar heb ik ontzettend veel zin in!"

'Dreamteam'
Naast Bos worden Boaz Adank en Daan Quaars de andere VVD-wethouders. Fractievoorzitter Thierry Aartsen is blij met en trots op de drie kandidaten. “Dit is echt een dreamteam met een perfecte balans tussen bekend en nieuw. Boaz en Daan zijn, natuurlijk, bekende Bredase toppers die onze gemeente als hun binnenzak kennen. Greetje is nieuw in de politieke arena, maar is als officier van justitie al geruime tijd bekend met de publieke zaak en met Breda. Met haar halen we een echte crimefighter en topvrouw binnen.”

Bos is niet de eerste officier van justitie uit Breda die de politiek in gaat. Eerder ging Bredanaar Wim van Fessem haar voor. Hij was CDA-gemeenteraadslid en wethouder in Breda en tweede kamerlid. Momenteel is hij weer terug als officier van justitie in Breda.

Een bekend landelijk voorbeeld is Fred Teeven. Hij was officier en werd staatssecretaris.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.