Video

Frans start actie voor AED in zijn straat: ‘Apparaat redde mijn leven’

9 mei 2018 om 09:12
nl
Twee jaar geleden kreeg Frans van der Biezen uit Oss een hartstilstand. Hij overleefde, doordat een AED in de buurt was. Sindsdien weet hij hoe belangrijk het apparaat is en daarom is hij een actie begonnen om ook een AED in zijn straat te kunnen hangen.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Een AED in de buurt vergroot de kans dat iemand een hartstilstand overleeft. Frans van der Biezen wil dat iedereen toegang heeft tot een AED. 

BuurtAED.nl
Om zijn wens te realiseren, is Frans via de website buurtAED.nl een crowdfundingsactie begonnen. Op de website van de Hartstichting en het Eindhovense Philips wordt uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat. “Ik wil hem graag ophangen in mijn eigen straat, de Willartstraat”, vertelt Van der Biezen in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. 

Crowdfunding
“Twee jaar geleden was ik op visite", legt Frans zijn actie uit. "En toen viel ik ineens neer. Mijn vrouw belde snel 112, maar ik had geluk. Toevallig was er een agent in de buurt die kon reanimeren. Hij is daarmee begonnen, en met een AED kregen ze me weer aan de praat. Daardoor kan ik het navertellen. Dit moet voor anderen ook gelden.”

Voor de AED die Frans wil hebben, is heel veel geld nodig. Volgens Van der Biezen wel 2400 euro. “Gelukkig betaalt Philips een deel, maar er moet dus ook flink gedoneerd worden. Alle kleine beetjes helpen!”

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.