Zo pakte Michael van Gerwen zijn tweede Premier League-titel in 2016

15 mei 2018 om 13:19
Michael van Gerwen gaat donderdag opnieuw voor de Premier League-winst, in de halve finale stuit hij op wereldkampioen Rob Cross. Wint hij die partij, dan staat in de finale Gary Anderson of Michael Smith te wachten. 'Mighty Mike' wist in 2016 voor de tweede keer in zijn loopbaan de Premier League op zijn naam te schrijven door opnieuw Phil Taylor te verslaan.
Profielfoto van Job Willemse
Job Willemse

Tweede Premier League-titel 'MvG': 19 mei 2016

Halve finale: Michael van Gerwen – Adrian Lewis (10-4)

Finale: Michael van Gerwen – Phil Taylor (11-3)

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verloop

Van Gerwen kwam in de finale van de Premier League Darts door Adrian Lewis te verslaan in de halve finale. 'MvG' begon goed aan de halve finale in de O2 Arena. Lewis kwam er in het begin niet aan te pas. Na zeven legs stond het zelfs al 6-1 voor Van Gerwen. Geen vuiltje aan de lucht, maar opeens kwam Lewis terug tot 6-4. Na de pauze was Van Gerwen weer wakker en gaf hij geen leg meer weg. De spanning verdween dus al gauw weer in de halve finale en uiteindelijk won Van Gerwen met 10-4.

Hij stuitte in de finale op een oude bekende: Phil Taylor. In 2013 won Van Gerwen ten koste van Taylor zijn eerste Premier League-titel, en ook in 2016 was Van Gerwen ‘The Power’ opnieuw de baas. Phil Taylor pakte de eerste leg, maar Van Gerwen sloeg meteen terug met een 12-darter en een 121 finish. Tot aan de vierde leg in de finale ging het gelijk op (2-2), maar daarna was het Van Gerwen die Taylor van het bord gooide. Met 7-3 in het voordeel van Van Gerwen gingen de heren de pauze in. Van Gerwen gooide die eerste periode een gemiddelde van 105.88 tegenover 101.34 van Taylor. Na de pauze kwam ‘Mighty Mike’ geen moment meer in gevaar en gaf hij zelfs geen leg weer weg. Met een 11-3 overwinning pakte Van Gerwen zijn tweede Premier League-titel. Phil Taylor vertelde na afloop van de finale dat op een gegeven moment niet meer wist hoe hij moest gooien tegen de superieure Van Gerwen.

"Ik wilde heel graag die titel terug en nu heb ik hem weer. Ik ben ongelooflijk blij. Ik was deze avond de beste" - Van Gerwen na zijn tweede Premier League-winst.

Tekst gaat verder onder de video.

2016 was het jaar waarin Michael van Gerwen het record verbrak van meeste toernooizeges in het jaar. 'Might Mike won in totaal 26 toernooien dat jaar."

Betekenis
2016 was een goed jaar voor Michael van Gerwen. Hij bleef door veel toernooiwinsten de nummer één van de wereld. Ook wist hij in februari 2016 een record te verbreken: hij gooide het hoogste TV-gemiddelde ooit in de Premier League-wedstrijd tegen Michael Smith. Van Gerwen gooide die partij 123,4 gemiddeld en versloeg Smith met 7-1. Van Gerwen noemde zijn tweede Premier League-winst 'zeer bijzonder'. Deze winst was voor 'MvG' natuurlijk weer belangrijk en een opluchting. Hij won in 2013 voor het eerst de Premier League Darts, maar in de twee jaar daarna lukte het hem niet om opnieuw de titel te winnen. Hieronder nog een lijst met de gewonnen toernooien van Van Gerwen dat jaar na zijn tweede Premier League-winst:

World Matchplay - Van Gerwen won opnieuw van Taylor (18-10, legs)
World Grand Prix - Van Gerwen versloeg PDC-wereldkampioen Gary Anderson (5-2, sets)
European Championship - Van Gerwen wint van Mensur Suljovic (11-1, legs)
World Series of Darts Finals - Van Gerwen wint met 11-9 van Peter Wright