Jongensprostitutie in Eindhoven: seks onder dwang met kans op hiv en drugs tijdens dates

17 mei 2018 om 06:25
nl
Jongensprostituees die al op zeer jonge leeftijd worden geronseld, onder dwang of voor extra geld seks hebben met hiv-besmette mannen en drugs tijdens dates gebruiken. Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie in Eindhoven schetst na onderzoek een ontluisterend beeld van de jongensprostitutie in Eindhoven.
Profielfoto van Joris van Egmond
Geschreven door
Joris van Egmond

De conclusies van het onderzoek worden donderdagmiddag gepresenteerd.  

Jongensprostitutie op grote schaal
Uit de studie blijkt (pdf, 1 MB) dat de jongensprostitutie in en rondom de stad op grote schaal plaatsvindt. Het expertisecentrum deed drie jaar lang onderzoek en sprak ruim zeventig escortjongens. Het is voor het eerst dat er zo uitgebreid onderzoek is gedaan naar jongensprostitutie. Volgens het expertisecentrum is er bij hulpinstanties nog veel te weinig aandacht voor de problematiek.

Via chatboxen van websites voor homo's en op homo-ontmoetingsplaatsen legden onderzoekers contact met de jongens. Daarbij spraken ze ook met een prostituee van slechts veertien jaar oud. Eenderde van de jongens die het team interviewde, was minderjarig.  Van de volwassenen met wie gesproken is, kwam driekwart als minderjarige in de prostitutie terecht. Volgens de onderzoekers is de omvang van de mannenprostitutie vergelijkbaar met de vrouwenprostitutie. 

Grote vraag

In februari meldde welzijnsorganisatie Lumens al dat er ongeveer zeventig jongens actief zijn in de prostitutie in en rond Eindhoven. Een van de jongens die zijn verhaal deden, vertelde dat er een grote vraag is via allerlei websites. Vooral naar jonge, minderjarige jongens. Hij zou in verschillende steden waar hij woonde de vraag hebben gekregen of hij 'minderjarige Marokkaanse jongens wilde klaarstomen voor seks.'


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.