Camera’s van sportschool gehackt door Russische website, kinderen vanaf 3 jaar live te volgen - Omroep Brabant
Video

Camera’s van sportschool gehackt door Russische website, kinderen vanaf 3 jaar live te volgen

18 mei 2018 om 15:25
nl
Het camerasysteem van een sportschool in Oost-Brabant is gehackt door een Russische website. Hierdoor is dag en nacht te zien wat er in de sportruimtes gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. Op de camera is onder meer te zien hoe kinderen vanaf drie jaar oud lessen volgen. “Dit is echt schokkend”, zegt ICT- en privacydeskundige Brenno de Winter.
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

De computer waarop de camera is aangesloten, is onvoldoende beveiligd. Waarschijnlijk omdat het standaardwachtwoord van de fabrieksinstellingen nooit is veranderd. Hierdoor kunnen hackers makkelijk bij de beelden komen.

Dat de hele wereld mee kan kijken in de sportschool laat zien dat niet wordt voldaan aan de strenge privacywetgeving die volgende week ingaat. Volgens die nieuwe wet moeten bedrijven en instanties duidelijker en veiliger met persoonsgegevens omgaan. 

'Buikpijn van de gedachte wie hier naar kijkt'
Op de Russische website, die is gemaakt met het doel om dit soort beveiligingscamera’s te hacken, worden de beelden continu uitgezonden. Hierop zijn onder meer kinderen live te zien. “Ik krijg buikpijn van de gedachte dat hier ook mensen naar kunnen kijken die opgewonden raken van kinderen”, aldus De Winter.

Tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

De eigenaar van de sportschool laat in een reactie aan Omroep Brabant weten erg geschrokken te zijn. Hij gaat direct uitzoeken waar het lek in het systeem zit en maatregelen nemen. Hij wil er verder niet inhoudelijk op ingaan.

Volgens ICT- en privacydeskundige Brenno de Winter is het gevaarlijk dat juist kinderen te zien zijn. “Bij bepaalde mensen roepen deze beelden gevoelens op, dus het is heel erg vervelend dat dit online staat.”

Tekst gaat verder na video

Wachten op privacy instellingen...

De Winter begrijpt ook niet waarom de camera’s in dit soort gedeeltes opgehangen worden. “Ik kan me voorstellen dat je bij kledingkastjes of waar dingen worden gestolen een camera ophangt. Dat lijkt me ook rechtmatig. Maar ik zie echt niet in waarom deze sportzaal beveiligd moet worden met camera’s.”

Hoge boetes
De eigenaar van de sportschool riskeert hoge boetes. Zeker met de nieuwe privacyregels. “Als je die camera in huis haalt en je het zonder er goed over na te denken aansluit op je wifi, dan ben je zelf de kern van het probleem. Als dit dan zo op een Russische site kan belanden, voldoe je niet aan de wet. Dan kun je een boete krijgen tot 4 procent van de omzet van een onderneming. Dat kan oplopen tot miljoenen euro's.”

Omroep Brabant laat de naam van de sportschool weg om te voorkomen dat mensen misbruik gaan maken van de beelden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.