Amercentrale moet in 2024 sluiten of voor die tijd overstappen op duurzamere brandstoffen - Omroep Brabant
Video

Amercentrale moet in 2024 sluiten of voor die tijd overstappen op duurzamere brandstoffen

18 mei 2018 om 14:38
nl
De Amercentrale in Geertruidenberg moet uiterlijk in 2024 dicht of voor die tijd zijn overgestapt op andere brandstoffen. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De kolencentrale is samen met de Hemwegcentrale in Amsterdam de oudste van Nederland. De overige drie kolencentrales in ons land krijgen uitstel tot 2030. In het regeerakkoord was al afgesproken dat de opwekking van elektriciteit met steenkool uiterlijk in 2030 moet stoppen. 

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken komt daarom met een wet die het gebruik van die zeer vervuilende brandstof verbiedt.  "Het is aan de centrales zelf om te bepalen of ze sluiten of overstappen op duurzamere brandstoffen'', stelt de bewindsman. "Wij gaan geen centrales sluiten, maar we gaan zorgen dat er geen kolen meer gestookt worden. We hebben een wet gemaakt waarin staat dat na 2030 geen kolen meer gestookt mogen worden voor de opwekking van elektriciteit. Ook is besloten dat de twee oudste centrales uiterlijk mogen doorgaan tot en met 2024." 

 

Onaangenaam verrast
In een verklaring op de website zegt RWE ‘onaangenaam verrast te zijn’ door de nieuwe deadline van 2024 die door minister Wiebes naar buiten is gebracht. Het bedrijf ging uit van 2030. De huidige centrale draait al voor een deel op het bijstoken met houtkorrels, als vervanging van de kolen. Het is de bedoeling dat in 2030 de centrale volledig van de kolen af zou zijn. 

RWE vindt de wijziging een onverstandige stap in de ontwikkeling naar een schonere toekomst. Het bedrijf gaat de komende tijd de gevolgen van de voorgestelde wet bekijken en overweegt eventueel naar de rechter te stappen. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.