Nieuwe coalitie in Den Bosch wil vergroenen, maar laat ook nog veel open

28 mei 2018 om 14:00
nl
Den Bosch gaat flink vergroenen. Dat is een van de belangrijkste boodschappen van de nieuwe coalitie, die maandag het bestuursakkoord voor de stad presenteerde. Een akkoord 'doordrenkt' met de woorden 'groen' en 'duurzaamheid', zo typeerde de toekomstige wethouder Ufuk Kayha (GroenLinks) het plan. Maar het is ook een akkoord waarin veel is opengelaten.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Grote stappen zetten op het gebied van energie en klimaat, dat is een van de eerste punten die wordt besproken in het voorwoord van het nieuwe akkoord. 

Daarbij zal worden ingezet op een ‘forse verduurzaming van bestaande en nieuwe woningen’, maar ook een versnelling van het voldoen aan de lucht-, water- en bodemkwaliteitsdoeleinden van de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2021 wordt ingevoerd.

Wachten op privacy instellingen...

Economische groei doorzetten
Op economisch vlak willen de partijen vooral de ICT-sector in Den Bosch sterken. Datawetenschap kan volgens de gemeente bovendien helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen, al wil ze daarbij niet inleveren op de privacy van inwoners.

Omdat bijvoorbeeld loodgieters en aannemers steeds moeilijker aan geschikt personeel komen, wil de gemeente inzetten op een betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt, vooral bij technische en praktische beroepen. “Hun ‘gouden handjes’ zijn van onschatbare waarde”, zo schrijft de nieuwe coalitie.

Andere punten van aandacht: de gemeente wil een vuist maken tegen drugsoverlast, data science gebruiken om de problemen in wijken in kaart te brengen, de '30 kilometer-binnenstadsring' sneller laten debuteren, nieuwe huizen bouwen aan de randen van het historische centrum (en in de Spoorzone) én vernieuwbouw van het theater met twee zalen aan de Parade binnen het bestemmingsplan.

GroenLinks enige nieuwe partij
De focus op duurzaamheid lijkt vooral een kniebuiging aan GroenLinks, dat als enige nieuwe partij toetreedt tot het college. Het is ook een teken dat er is gelet op de verkiezingsuitslag. De grote winnaar, de Bossche Groenen, werd eerder nog buitenspel gezet.  

De portefeuilles worden verdeeld over vijf wethouders. Het gaat om Jan Hoskam (VVD) en Huib van Olden (CDA), die daarmee als wethouder aanblijven, Mike van der Geld (D66), Ufuk Kâhya (GroenLinks) en Roy Geers (Rosmalens Belang). 

Volgens formateur Han Looijen is er bewust nog veel ruimte gelaten voor concrete maatregelen in de ruim twintig pagina's die Den Bosch de komende vier jaar politiek vorm gaan geven. Dat betekent dat er nog veel mag worden ingevuld de komende vier jaar.

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.