Video

Wethouder op het matje voor publiciteitsstunt Markiezenhof: ‘Gemeente is neergezet als belachelijk'

28 mei 2018 om 23:57
nl
“De naam van het Markiezenhof raakt besmeurd en beschadigd. Er is een balans gezocht tussen waarheid en het aantrekkelijk maken van verhalen. Die balans is de verkeerde kant op gegaan.” Duidelijke taal maandagavond van politici in Bergen op Zoom. Daar werd wethouder Arjan van der Weegen ter verantwoording geroepen vanwege de publiciteitsstunt van het Markiezenhof.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

GroenLinks vroeg de wethouder om uitleg vanwege het nepnieuws rondom het paleis in Bergen op Zoom. Daar werd zogenaamd in april van dit jaar een ingemetseld boek van honderden jaren oud gevonden. Het bleek om een stunt te gaan. 

De waarheid
Carinne Elion-Valter van D66 zei maandagavond: “De overheid moet wel de waarheid spreken. Er moet een duidelijke scheiding zijn tussen de overheid en een kunstzinnig project.”

De gemeente verspreidde samen met het Markiezenhof een persbericht over het mysterieuze boek. De gemeente zei later dat het geen nepnieuws betrof. "Dit gaat verder dan een 1 aprilgrap. We hebben de balans gezocht tussen de waarheid en het aantrekkelijk maken van verhalen", zei een woordvoerder toen. 

Daar was niet iedereen het mee mee eens, bleek maandagavond. De wethouder ging daarom nog eens door het stof. Hij gaf aan dat zoiets niet nog eens mag gebeuren. De scheidingslijn tussen medewerkers van het Markiezenhof en de gemeente was niet duidelijk genoeg en daar ging het mis.

In de waan gelaten
"Het is nooit de bedoeling geweest om nepnieuws te verspreiden. We hadden kunnen zien dat er te veel mensen dachten dat het echt was. We hebben mensen in de waan gelaten. Ik moet als wethouder blijven reflecteren op de uitvoering, dat is tijdens deze campagne onvoldoende gebeurd", aldus Van der Weegen. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.