Onderzoek naar opslag explosief onder sprinklerinstallatie in Ulicoten

29 mei 2018 om 10:52
nl
Hoe kan het dat zeer explosief flitspoeder lag opgeslagen onder een sprinklerinstallatie terwijl juist water voor een chemische reactie kan zorgen die de boel doet ontploffen? De gemeente Baarle-Nassau en Domeinen Roerende Zaken onderzoeken hoe dit in de bunker in Ulicoten kon gebeuren.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Vanwege een lekkage in de brandblusinstallatie van één van de drie opslagplaatsen werd maandag groot alarm geslagen. Gevreesd werd voor een chemische reactie door het zogenoemde flitspoeder dat er lag opgeslagen. Uit voorzorg werd een groot gebied in de omgeving van de vuurwerkopslag afgezet. Het liep allemaal goed af.

Beveiliging

In de bunkers ligt in beslag genomen vuurwerk. De samenstelling van het vuurwerk wisselt nogal eens. Volgens woordvoerder Maaike Vonder van Domeinen Roerende Zaken was er geen reden tot paniek: "De bunkers zijn goed beveiligd en de installaties worden jaarlijks streng gecontroleerd door de Veiligheidsregio." 

De beveiliging van de opslagplaatsen is in het verleden tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente, brandweer, arbeidsinspectie, betrokken ministeries en de Inspectie Leefomgeving en Transport. "Het is de meest veilige manier om calamiteiten te voorkomen", zegt Vonder.

Evaluatie

De gemeente en de dienst  zijn maandagavond meteen een onderzoek begonnen en gaat het incident evalueren. Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf laat in een eerste reactie weten dat de hulpdiensten en de Explosieven Opruimingsdienst 'zeer zorgvuldig' te werk zijn gegaan. 

"Op basis van de melding was onduidelijk wat er precies was gebeurd in de bunkers en wat de mogelijke gevolgen konden zijn. Samen zijn we tot een aanpak gekomen om de situatie weer te normaliseren", aldus de burgemeester.

Poeder ontploft snel

Flitspoeder is een stof die veel in illegaal vuurwerk wordt gebruikt omdat het vele malen harder knalt dan buskruit. Met driehonderd gram flitspoeder kun je een auto opblazen. Het spul is bovendien erg instabiel, wat betekent dat het snel ontploft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.