Video

Schippers staken voor meer loon en nemen iedereen gratis mee: 'Het roer moet om'

30 mei 2018 om 11:05
nl
Iedereen kan woensdag gratis met de veerboot over de Maas. De 24 schippers van de Maasveren tussen Gelderland en Brabant voeren actie voor meer loon en een betere cao. Komende vrijdag wordt buiten de spits helemaal niet gevaren. "Het is nu echt klaar. Dit doet pijn."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De schippers eisen 2,5 procent meer loon. Ook willen ze afspraken maken over hun pensioen. Op de vijf veerboten hoeven klanten niet te betalen en ook worden strippenkaarten niet gestempeld. "De boosheid is groot. Al acht jaar hebben deze schippers hetzelfde loon. Ze lopen op een houtje te bijten", vertelt Cees Bos, bestuurder bij FNV Havens. "Het roer moet echt om."

LEES OOK: Schippers Maasveren tussen Brabant en Gelderland voeren woensdag actie: gratis oversteken

Pijn
"Wij staan altijd klaar voor de baas. Al belt hij midden in de nacht." Met uiterste voorzichtigheid, meert Peer Witzel aan. "De liefde komt blijkbaar maar van één kant. Dit doet echt pijn."

Volgens hem wordt het werk ondergewaardeerd, ook financieel. "Het is mentaal een zware baan. Je moet altijd goed opletten en je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen."

Wachten op privacy instellingen...

Gratis
De klanten zijn blij met de acties. "Normaal kost het een tientje om met deze grote tractor over te gaan. Nu is het lekker gratis", lacht een boer. "Ik vind het heel fijn dat ze gewoon varen."

De schippers denken dat Stichting de Maasveren genoeg geld heeft voor een loonsverhoging, omdat het goed gaat met het bedrijf. "We hebben meer klanten en meer omzet", weet Witzel. 

'Geef nooit op'
Komende vrijdag leggen ze tussen negen uur 's ochtends en vijf uur 's avonds het werk neer. Bewust buiten de spits, om klanten te ontzien. Bos: "FNV Havens geeft nooit op. Deze jongens ook niet!"

Stichting de Maasveren wil voorlopig niet veel kwijt. "We hopen er met onderhandelingen uit te komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.