'Mastbosverkrachter' mag nog niet naar huis, risico op herhaling nog te groot

31 mei 2018 om 13:44
nl
De Mastbosverkrachter die al 22 jaar in tbs zit, mag nog niet naar huis, naar zijn kleinkinderen. Het risico is te groot dat hij terugvalt in zijn oude gedrag. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag besloten.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Bredanaar Harry van B. is nu 62 jaar oud. Hij ging in de zomer van 1992 in de fout bij een vrouw uit Oosterhout. Hij stapte bij het slachtoffer in de auto en dwong de vrouw naar het Mastbos te rijden. Daar verkrachtte hij haar op gewelddadige wijze.

Het advies van deskundigen was om hem te blijven behandelen in een tbs-kliniek. De officier van justitie wilde eerst twee jaar verlenging vragen, maar besloot op de zitting om een vinger aan de pols te houden en daarom vroeg ze één jaar. De advocaat was het daar mee eens. De rechtbank volgde de adviezen en verzoeken.

Stoornis en kans op herhaling
Volgens de rechters is bij Van B. nog steeds sprake is van een stoornis en gebrekkig ontwikkelde geestesvermogens. Bovendien is de kans op herhaling, het zogenoemde recidiverisico, hoog.

'Gelet op de lange duur dat hij in tbs zit', zo luidde het vonnis, vindt de rechtbank dat er al wel snelheid moet worden gemaakt met het voorbereiden op een terugkeer in de samenleving. Maar wanneer dat terugkeren gaat gebeuren, is de vraag. Over een jaar komt er weer een rapport, een openbare zitting en een nieuwe beslissing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.