Video

Hermen Kobus wint ELE Rally, beste Brabander is Piet van Hoof [LIVE]

2 juni 2018 om 16:36
nl
De ELE Rally zit erop. De tweede dag was een slagveld. Zeker zestien rijders vielen uit. Een drama voor Jasper van den Heuvel. De winnaar van 2017 viel in Spoordonk uit met een kapotte versnellingsbak. Daarna sneuvelde ook Mats van den Brand: in zijn woonplaats Sint-Oedenrode nota bene. Ook Bob de Jong is uitgevallen. Hermen Kobus won de rally. Bekijk hieronder alles terug in ons liveblog.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

 

23.21 uur.  De prijsuitreiking volgt zo. Omroep Brabant stopt met dit blog. Volg onze reguliere berichtgeving voor nieuws en -later- nog meer interviews met de rijders.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

22.55 uur. Hermen Kobus uit Nijmegen heeft dus de ELE Rally 2018 gewonnen. De rijder en zijn navigator Erik de Wild waren onaantastbaar. Het duo won dertien van de veertien klassementsproeven. Als tweede eindigde de Brabander Piet van Hoof uit Wintelre. Een knappe prestatie want als enige rijder uit de top reed hij niet in een R5. De Mitsubishi Lancer EVO hield zich echter prima, op wat kleine problemen na. Kevin van Deijne had wel motorproblemen en kwam bij de laatste proef als zevende over de streep. Het was toch genoeg voor een plaats op het podium. De beste vrouw was Melissa Debackere, de Vlaamse werd vierde. Erik van Loon uit Eersel werd vijfde. Verschillende toprijders vielen uit waaronder Bob de Jong, Mats van den Brand uit Sint-Oedenrode en Jasper van den Heuvel. Van den Heuvel won de rally in 2017.

22.54 uur. Bekijk hier wat dronebeelden van de rally.

 

 

 

22. 53 uur. Martin van Iersel uit Biezenmortel is ook binnen. Hij wordt achtste in het algemeen klassement.

22.52 uur. Hermen Kobus en zijn bijrijder Erik de Wild zijn enorm blij,

 

 

22.51 uur. Ontlading bij Kevin van Deijne en zijn bijrijder Hein Verschuren. Hij hield uiteindelijk 19 seconde over op de competitie. "We hebben echt met geknepen billen gereden en toch de derde plaats vast kunnen houden."

 

Wachten op privacy instellingen...

 

22.48 uur. De resultaten in de ELE Rally tellen ook mee voor de Eurol R5 Rally Challenge. Met 23 punten staan Hermen Kobus ook daar eerste. Kevin Van Deijne staat tweede met zestien punten en Melissa Debackere derde met veertien punten.

22.28 uur. Kobus is binnen! Hij finisht in 7.02.2, vergelijkbaar met zijn tijd bij de eerste ronde in Son. Hij heeft zich dus duidelijk niet ingehouden. Een meer dan terechte winnaar. Al vanaf de allereerste proef stond hij op kop in het algemeen klassement en hij won dertien van de veertien proeven. Alleen in Spoordonk, bij de negende proef, was Piet van Hoof beter. 

Wachten op privacy instellingen...

 

22.21 uur. Hermen Kobus start met zijn laatste proef.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

22.15 uur. De rijders en hun navigators krijgen bijna rust. Nog één proef, dat zit de ELE Rally van 2018 er weer op. Hermen Kobus rijdt nu naar de start van de proef in Son. Een etappe van 10.48 kilometer.  Bij de eerste ronde reed hij de proef in 7.01.3. Als hij zijn auto heel houdt, is hij zeker van de winst. Hij heeft een flinke voorsprong op de concurrentie, van meer dan twee minuten. Gaat hij voor langzaam en beheerst of geeft hij toch vol gas om het publiek te vermaken? De ELE Rally telt ook mee voor de Eurol R5 Challenge, dus wat dat betreft is een snelle tijd gunstig. Met een goede tijd op de Powerstage (laatste proef van een rally) kan hij extra punten verdienen.

22.00 uur. Kevin van Deijne gaat door.  Hij probeert met een andere motorsetting de rally uit te rijden. Hij zal zijn turbo waarschijnlijk een stand lager zetten om te zorgen dat die het niet begeeft. In het algemeen klassement heeft hij anderhalve minuut voorsprong op Melissa Debackere. Is dat genoeg? Hij moet zijn wagen nog één proef heel houden!

21.46 uur. Hermen Kobus komt aan bij de finish in 8.51.7. Piet van Hoof is tweede. Erik van Loon is derde. Hij heeft Kevin van Deijne tijdens de proef ingehaald. De turbo van Van Deijne levert niet genoeg druk. Hij finisht als dertiende, op de laatste plaats. Gaat hij ook uitvallen net als zijn zestien collega's die de handdoek al in de ring moesten gooien?

Wachten op privacy instellingen...

 

21.40 uur. We hebben een foto van de kapotte aandrijfstang van Mats van den Brand. Wat zuur dat dat net in zijn woonplaats gebeurde, met al die fans langs de kant.

 

21.36 uur. De proef in Sint-Oedenrode gaat bijna beginnen. Hermen Kobus meldt zich bij de start.

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

21.32 uur. Mats van den Brand viel uit in zijn woonplaats. Hij legt uit wat er misging. "Uitgerekend Sint-Oedenrode, ik heb zo lang naar deze rally toegeleefd."

 

 

21.31 uur.  Piet van Hoof heeft er vertrouwen in.

 

 

21.28 uur. Nog twee proeven te gaan. Hermen Kobus staat al twee dagen ruim aan kop. "Het is helemaal niet spannend."

 

21.12 uur. Kevin van Deijne staat derde. Dat had hij vooraf niet verwacht, vertelt hij eerlijk.

 

 

21.04 uur. Piet van Hoof denkt dat de tweede plaats het hoogst haalbare is.

 

20.30 uur. De volgende proef is weer in Sint-Oedenrode en start rond half tien. Tussendoor gaan de rijders naar de service en rijden ze op de verbindingswegen.

19.50 uur. Op Ekkersrijt is Hermen Kobus opnieuw de snelste. Van Hoof volgt met zijn Mitsubishi op 1.1 seconde. Knap hoe hij mee kan met zijn wagen, de andere toprijders rijden allemaal in den R5.

19.40 uur. De rijders scheuren nu over het industrieterrein Ekkersrijt en komen letterlijk Omroep Brabant voor de deur langs! Binnen hoor je de motorgeluiden. 

 

 

 

Wachten op privacy instellingen...

De nieuwe nummer 3 Kevin van Deijne heeft er zin in.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

19.12 uur. Door het uitvallen van Van den Brand schuiven Piet van Hoof en Kevin van Deijne een plekje op in de ranking.
19.08 uur. Maik Willems lijkt problemen te hebben met zijn auto. Zijn Subaru klinkt als een tank door het geluid.

18.49 uur. De klassementsproef in Sint-Oedenrode is begonnen. Mats van den Brand staat stil in zijn eigen dorp. Zijn aandrijflijn is kapot. Hij kan niet verder. Weg, tweede plaats.

 

Wachten op privacy instellingen...

 

17.30 uur. Jasper van den Heuvel is uitgevallen. "Het zal er dit jaar niet in, we gaan het volgend jaar opnieuw beginnen."

 

 

16.55 uur. Bob de Jong heeft zijn auto aan de praat gekregen, maar valt nu toch weer stil. Hij is uitgevallen.  Kobus is deze ronde weer de snelste (8.28). Mats van de Brand volgt op 4,8 seconde. Derde bij deze proef is Erik van Hoof. In zijn thuishaven is dorpsheld Piet van Hoof toch nog derde geworden. 

Wachten op privacy instellingen...

 

16.43 uur. De rijders staan aan hun tweede ronde in Wintelre begonnen (klassementsproef 10). Piet van Hoof komt supersnel voorbij. Hermen Kobus is bij de finish, net als Mats van den Brand. Bob de Jong heeft mechanische problemen. Zijn motor slaat steeds af. Hij staat net voor het bos stil. Roel van der Zanden rijdt met een los stuk aan zijn achterbumper.

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

16.35 uur. Kijk live mee in de auto van Kevin van Deijne.

 

16.17 uur. Wat een verrassing. Het is dit keer niet koploper Kobus die de zege pakt in Spoordonk. Piet van Hoof is sneller. Kobus blijft wel koploper. Beste vrouw is de Vlaamse Melissa Debackere, zij wordt vijfde. Ook in het algemeen klassement doet ze goed mee.

Wachten op privacy instellingen...

 

16.05 uur.  Een bevestiging uit het kamp van Jasper van den Heuvel. Zijn auto is kapot.

Wachten op privacy instellingen...


15.40 uur. De rijders zitten weer op de verbindingsroute naar Spoordonk. 

14.30 uur. Bob de Jong staat vierde in het algemeen klassement.

 

14.00 uur. Roel van de Zande uit Sint-Oedenrode vond het geweldig om op het moeilijke parcours in Wintelre te rijden. 

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

13.50 uur. Mats van den Heuvel staat op de tweede plek. 

 

 

13.45 uur.  Koploper Hermen Kobus wint ook in Wintelre met 8.36.2. Hij denkt dat hij een mooie slag heeft uitgedeeld. Het gat is geslagen.  Mats van den Brand staat tweede in het algemeen klassement, maar staat meer dan vijftig seconde achter.

 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

13.38 uur. Heel Wintelre komt naar local here Piet van Hoof kijken. Zijn motor slaat af, maar snel kan hij weer door. Kobus finisht hier het snelste in 8.36.2, Mats van de Brand is tweede (8.47.8)

13.32 uur. De eerste rijders starten met klassementsproef acht.

13.23 uur. Jacco Hartog knalt met zijn Opel tegen een boom. Hij kan wel door, het ging niet zo hard. Bij Mark Jansma komt witte rook uit de auto. Andre Foxius mist zijn linker voorband.

10.47 uur. De strijd gaat vandaag waarschijnlijk beslist worden in Wintelre. Een groot deel van deze proef gaat over onverharde weg en het vraagt veel van de auto's en rijders. Vanwege de vele regen is er wel een kleine wijziging in het parcours. Het 'blokje om' bij de Mostheuvel in Wintelre gaat eruit, de deelnemers rijden nu gewoon rechtdoor. Bij de Mostheuvel zouden de rijders over de grond van een boer rijden, maar door de drassigheid zou het terrein kapot gaan.

 

10.41 uur. Alle auto's staan nog netjes geparkeerd bij de SchippersStop in het rallydorp. De rijders starten vandaag op volgorde van het klassement van vrijdag. Benieuwd wat er vrijdag gebeurde. Lees dan ons live-blog van die dag!

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.