Opwinding over hamburgers op Klimaattop: 'Iedereen moet een beetje pijn lijden voor het milieu' - Omroep Brabant

Opwinding over hamburgers op Klimaattop: 'Iedereen moet een beetje pijn lijden voor het milieu'

4 juni 2018 om 21:52
nl
Van alle auto’s in Brabant moeten er zo snel mogelijk 100.000 elektrisch zijn. Het aantal slimme oplaadpalen moet meegroeien. Dat hebben de gemeenten Breda, Tilburg en Helmond en het provinciebestuur maandag afgesproken tijdens de klimaattop voor Zuid-Nederland in Breda. De verwachting is dat Eindhoven en Den Bosch zich binnenkort zullen aansluiten.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Aan de klimaattop deden maandag zo'n achthonderd mensen mee van lokale en provinciale overheden in Zuid-Nederland, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De show werd gestolen door de tienjarige Jasmijn van basisschool de Wereldboom uit Hulst die de uitkomst samenvatte met de woorden:  “We moeten allemaal een beetje pijn lijden voor het milieu. Anders lukt het nooit.” 

Vergroening schoolpleinen

De deelnemers spraken over mogelijkheden om de gevolgen van de klimaatveranderingen tegen te gaan. Dat is een kwestie van lange adem. Voor de korte termijn staan in het slotakkoord van de top een aantal maatregelen: onder meer vergroening van schoolpleinen, meer aardgasvrije wijken en zonnepanelen op boerenschuren.

Een van de speerpunten was het streven naar meer elektrische auto's. Brabant doet het binnen Europa al goed. Met relatief veel elektrische auto’s, een van de grootste elektrische busvloten van Europa, de productielijn voor elektrische vrachtwagens bij DAF, het Europees hoofdkantoor van Tesla en een historie van hightechinnovaties heeft Brabant goud in handen, menen de deelnemers aan de Klimaattop. 

Goede economische positie

De grote steden en provincie willen die positie verder uitbouwen om de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Ook moet Brabant een goede economische positie krijgen in deze groeimarkt.

De gemeenten en de provincie willen de benodigde elektriciteit zoveel mogelijk opwekken met zon- en windenergie. 

Er komen stimuleringsprojecten voor proefprojecten met elektrische deelauto’s en 50 elektrische vrachtwagens. Ook moet er onderzoek komen naar nieuwe laad- en losplaatsen voor elektrisch goederentransport in steden. Busvervoer dat geen schadelijke stoffen uitstoot moet verder ontwikkeld worden. 

Hamburgers onnozel
Niet iedereen was tevreden. De Partij voor de Dieren maakte zich boos over het feit dat er tijdens de top broodjes hamburger werden geserveerd. De Partij voor de Dieren heeft er geen goed woord voor over: “Onnozel en onverantwoord”. 

"Klaarblijkelijk heeft de provincie Brabant onder de leiding van gedeputeerde Anne Marie Spierings er helemaal niets van begrepen", stelt Marco van der Wel, Statenlid voor de Partij voor de Dieren: “Rundvlees is het meest vervuilende onderdeel van onze maaltijd. Met onze vleesconsumptie stoten we meer broeikasgassen uit dan het verkeer. Keer op keer hebben we de gedeputeerde erop gewezen dat als we het klimaatprobleem willen oplossen, we meer plantaardig moeten eten en vaker vlees moeten laten staan. Dan is het onnozel en onverantwoord om hamburgers te serveren op een klimaattop.”

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.