BD-hoofdredacteur geschokt door handelen justitie: 'Ik wil de belgegevens verwijderd zien'

8 juni 2018 om 06:45
nl
Om erachter te komen wie informatie heeft gelekt over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch, heeft justitie telefoongegevens van Brabants Dagblad-journalist Jos van de Ven opgevraagd. Dat meldt het Brabants Dagblad.
Profielfoto van Michelle Peters
Geschreven door
Michelle Peters

De verslaggever beschreef de Bossche-burgemeestersbenoeming vorig jaar uitvoerig. Justitie heeft na publicatie de telefoongegevens opgevraagd en gekregen. Uit die gegevens blijkt met wie de journalist gebeld heeft en wanneer. Dit meldden verschillende bronnen aan het Brabants Dagblad. 

Stappen ondernemen
Hoofdredacteur Lucas van Houtert geeft in Omroep Brabant radioprogramma Wakker! aan dat hij wil dat er stappen worden ondernomen. "We hebben eerst vastgesteld dat wat er gebeurd is, in strijd is met de wet. Ik ga niet overhaast te werk. Het Openbaar Ministerie wil het ook nog niet bevestigen, maar wij weten dat het zo is. We gaan nu kijken hoe we stappen kunnen ondernemen. Ik wil dat de gegevens verwijderd worden uit het dossier."

Van Houtert neemt het hoog op. "Wij vinden dit ernstig. We brengen heel veel nieuws uit de samenleving en wij zijn daarvoor afhankelijk van bronnen. Maar wie durft straks zijn mond nog open te doen als je belgegevens bij justitie terechtkomen?"

Journalisten hebben in Nederland verschoningsrecht. Dat wil zeggen dat ze hun bronnen mogen beschermen. De hoofdredacteur noemt deze situatie dan ook 'on-Nederlands'. "Je moet bijna gaan werken met telefoons die afgeschermd zijn. Maar, dat kennen we in Nederland nauwelijks."

Vertrouwelijke informatie
Jack Mikkers is sinds oktober de nieuwe burgemeester van de gemeente Den Bosch. Maar hij was niet de eerste keuze van de vertrouwenscommissie van de Bossche gemeenteraad, bleek uit informatie die werd gelekt. Er kwam naar buiten dat die Jan Hamming zou hebben gewild. Omdat Hamming koos voor een burgemeesterschap in Zaanstad, schoof kandidaat Mikkers, toen burgemeester van Veldhoven, door naar Den Bosch. 

De benoeming van een burgemeester is vertrouwelijk. Informatie lekken is strafbaar. Twee verdachten zijn in beeld: oud-wethouder Jos van Son en gemeenteraadslid Sjef van Creij. 

Kamervragen
Tweede Kamerlid Atje Kuiken (PvdA) uit Breda zegt tegen Omroep Brabant dat zij vragen gaat stellen over deze kwestie. Ze is verbaasd en noemt het opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie telefoongegevens van een journalist heeft opgevraagd: "Bronbescherming van journalisten is belangrijk voor de persvrijheid. Minister Dekker voor rechtsbescherming mag dit gaan uitleggen." Kuiken vindt wat er in Den Bosch gebeurde rond de burgemeestersbenoeming geen zaak van nationaal belang. 

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid benadrukt dat bronbescherming voor journalisten een heel belangrijk principe is in een vrije samenleving: "Ook als dat betekent dat journalisten met voor deze of gene onwelgevallige dingen komen. Sterker nog: journalisten hebben de taak om alles te onderzoeken."

Hij wijst erop dat de Tweede Kamer zijn voorstel heeft aangenomen om in de wet vast te leggen dat journalisten het recht hebben om hun bron te beschermen. Dat wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.

Grapperhaus wil verder niet ingaan op deze concrete zaak. "Dat moet de rechter beslissen."

Geen reactie
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch wil nog niet reageren. Ze zijn zich nog aan het beraden op een reactie. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.