Video

Mpanzu Bamenga voelt zich gediscrimineerd op Eindhoven Airport en dient klacht in

13 juni 2018 om 17:29
nl
Mpanzu Bamenga, voormalig gemeenteraadsraadslid in Eindhoven, heeft maandag een klacht ingediend tegen de Koninklijke Marechaussee. Aanleiding is de persoonscontrole op Eindhoven Airport eind april. Bamenga zegt daarbij zonder duidelijke aanleiding uit de rij te zijn gehaald.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Bamenga is tegenwoordig beleidsmedewerker diversiteit aan de Universiteit Leiden. Hij vloog op 30 april vanuit Italië naar Eindhoven Airport. Bij aankomst op het vliegveld, werd hij uit de rij gehaald.

De tekst gaat door onder de video.Het viel hem op dat er alleen mensen met een donkere huidskleur geselecteerd en, in het bijzijn van de andere passagiers, gecontroleerd werden. De overige reizigers mochten doorlopen.

Bamenga vindt dat hij etnisch is geprofileerd, dus gediscrimineerd door de medewerkers van de marechaussee. Hij is anders behandeld dan witte passagiers vanwege zijn huidskleur. Hij voelt zich onrechtvaardig behandeld en vernederd. Om etnisch profileren door de marechaussee aan de kaak te stellen, heeft Bamenga besloten om een officiële klacht in te dienen.

Reactie marechaussee

Alfred Ellwanger, woordvoerder van de marechaussee zegt dat de klacht is ontvangen en wordt onderzocht. "Als mensen zich onheus bejegend voelen dan vinden we dat vervelend. We staan daar voor de veiligheid van Nederland." 

Volgens Ellwanger wordt er niet specifiek gecontroleerd op etniciteit: "Er zijn een heleboel indicatoren op basis waarvan we mensen uit selecteren. Etniciteit is er een van, maar ook hoe iemand zich gedraagt of kleding." 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.