Na jaren gesteggel eindelijk duidelijkheid: nieuwe N69 tussen Eindhoven en Lommel

13 juni 2018 om 11:11
nl
De N69 tussen Eindhoven en de Belgische grens kan aangelegd worden. De Raad van State heeft woensdag het plan onherroepelijk verklaard.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Dit is heel goed nieuws voor de inwoners van Valkenswaard, Waalre, Bergeijk en Eersel. Na jaren van voorbereiding en zorgvuldige plannenmakerij heeft nu ook de hoogste rechter van Nederland besloten dat dit plan inhoudelijk klopt en dat alle procedures correct doorgelopen zijn. We gaan nu snel verder om het project aan een aannemer te gunnen zodat de schop snel de grond in kan. We willen dat de nieuwe N69 eind 2021 gereed is voor verkeer zodat die stromen met auto’s en vrachtwagens voortaan niet meer door Valkenswaard en Waalre hoeven te rijden en Bergeijk en Eersel verlost worden van sluipverkeer.” 


Nog geen aansluiting A67

Het is nog niet zo ver dat de nieuwe N69 ten zuiden van Veldhoven aansluit op de A67. Veldhoven wil dat wel heel graag maar een uitspraak over het bestemmingsplan waarin dat wordt geregeld ligt nog ter beoordeling bij het Europees Hof. Dat heeft te maken met de gevolgen van die aansluiting heeft voor de natuur. 

De gemeente Veldhoven onderzoekt in nauw overleg met de provincie welke mogelijkheden er zijn om de aansluiting van de N69 op de Kempenbaan toch snel te kunnen realiseren. Tegen de tijd dat de aannemer van de N69 begint met de aanleg, zal ook duidelijk zijn op welke manier de N69 op de A67 kan worden aangesloten.

Reactie gemeente Waalre

De gemeente Waalre is al eerder begonnen met de voorbereidingen door samen met de inwoners plannen te maken voor de herinrichting van de Eindhovenseweg (N69) door de dorpskern van Aalst. Direct nadat de Westparallel is opgeleverd en opengesteld voor verkeer, beginnen de werkzaamheden om de Eindhovenseweg verkeersluwer te maken en het openbaar vervoer ruimer baan te geven. “Het is de bedoeling dat er veertig procent minder verkeer over de heringerichte Eindhovenseweg gaat. "We nemen ook stevige maatregelen voor het terugdringen van het doorgaand vrachtverkeer door onze dorpskern in Aalst. Hiermee komen we tegemoet aan de langgekoesterde wens om het dorp terug te geven aan de inwoners”, aldus wethouder Arno Uijlenhoet van de gemeente Waalre.

Reactie Valkenswaard

Wethouder Kees Marchal: “Dit is heel goed nieuws voor de inwoners van Valkenswaard. Na jaren van voorbereiding en zorgvuldige plannenmakerij heeft nu ook de hoogste rechter van Nederland besloten dat dit plan inhoudelijk klopt en dat alle procedures correct doorlopen zijn.”

De provincie gaat nu snel verder met het gunningstraject zodat de schop snel de grond in kan. "De verwachting is dat de nieuwe N69 eind 2021 gereed is voor verkeer zodat doorgaand verkeer niet meer door Valkenswaard hoeft te rijden, maar de nieuwe verbinding kan gebruiken. Dit is zeer positief voor de verdere toekomstplannen van Valkenswaard waaronder Masterplan Centrum en De Groote Heide – Dommelland. Hierdoor kunnen wij de verkeersstructuur in Valkenswaard optimaliseren wat de bereikbaarheid en leefbaarheid ten goede komt. Denk hierbij aan het verkeersluw maken van het centrum", aldus Marchal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!