Tilburger (24) vandaag voor de rechter voor dodelijk ongeluk echtpaar Rijen

14 juni 2018 om 10:03
nl
De 24-jarige Tilburger die wordt verdacht in 2016 een dodelijk ongeluk te hebben veroorzaakt op de Bredaseweg in Tilburg staat donderdagmiddag voor de rechter in Breda. Bij het ongeluk kwam een echtpaar uit Rijen om het leven. De automobilist sloeg na de aanrijding op de vlucht.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Volgens justitie reed Faisal D. op 27 oktober 2016 met hoge snelheid door Tilburg toen hij de leerkrachten Henriëtte (59) en Bert (62) van der Veeken uit Rijen dood reed. De voetgangers staken op dat moment de weg over. Omstander, politie en ambulancepersoneel hebben nog tevergeefs geprobeerd de slachtoffer te reanimeren. De officier vindt dat D. schuldig is aan 'roekeloos dan wel aanzienlijk onvoorzichtig rijgedrag'. 

D. zou 72 kilometer per uur hebben gereden waar 50 is toegestaan. Na het fatale ongeval ging hij ervandoor. Zijn broer bleek eigenaar van de auto, een Volkswagen Polo. Hij werd opgespoord en aangehouden. De Tilburger meldde zich rond één uur 's nachts op het politiebureau. Daarvoor zou hij gebeld hebben en hebben gezegd: 'Ik heb een ongeluk veroorzaakt waarbij 2 mensen gedood zijn'.

Verdachte kan weinig herinneren
De verdachte kan zich nog maar weinig herinneren van de avond met dramatische afloop. "Wat daar is gebeurd, had niemand gewild. Dit mocht eigenlijk nooit gebeuren. Maar het is gebeurd."

D. vertelde  in de rechtbank dat hij op de Schouwburgring reed en klaar stond om rechtsaf te slaan. Hij besloot rechtdoor te rijden. Van welke kan de slachtoffers kwamen lopen durft hij niet eens te zeggen. Hij weet het niet meer. "Misschien was ik verblind door een tegemoetkomende auto. Ineens waren ze er.”

'Slachtoffers geprobeerd te ontwijken'
De Tilburger zou volgens eigen zeggen nog geprobeerd hebben de slachtoffers te ontwijken. Uit getuigenverklaringen blijkt dat hij nog wel heeft geremd, maar D. weet dat zelf niet meer.

"Een ongeluk gebeurt in een flits. Vooral zo’n ongeluk. Het enige wat ik mij herinner zijn de stemmen die ik heb gehoord. Ik hoorde iemand schreeuwen. Ik was in shock."

Gevlucht
In zijn auto met kapotte voorruit reed hij bij de slachtoffers weg. Om wat te kunnen zien, stak hij tijdens zijn vlucht zijn hoofd uit het linker zijraam. Henriëtte en Bart bleven hulpeloos op straat achter. Omstanders, de politie en ambulancemedewerkers hebben de slachtoffers nog gereanimeerd. Ze overleden aan hersenletsel.

Uit bloedonderzoek van de verdachte is niet gebleken dat hij op het moment van het ongeluk onder invloed was van alcohol of drugs. Zijn rijbewijs is hij nog altijd kwijt.

In de rechtbank komt ter sprake dat het niet de eerste keer was dat de verdachte roekeloos door de stad reed. Een maand voor het ongeluk reed hij op de Ringbaan West met zijn auto over een busbaan en door rood licht.

Nabestaanden
De schoonzoon van het omgekomen echtpaar is donderdag in de rechtbank aanwezig. Hij wordt begeleid door slachtofferhulp. Een slachtofferverklaring komt er niet.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.