Video

‘Een jaar te vroeg, maar met Van Bommel komt er wel meer vuurwerk bij PSV’

16 juni 2018 om 22:24
nl
Na het nieuws over de mogelijke overstap van Phillip Cocu naar Fenerbahçe, werd Mark van Bommel meteen in verband gebracht met een rol als hoofdtrainer van PSV. Hij is de beoogde opvolger van Cocu. De voormalig middenvelder aan het roer bij ‘zijn’ PSV, is dat een goede match?
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

“Hij is natuurlijk de beoogde opvolger van Cocu, wat dat betreft is het niet onlogisch”, zegt Paul Post. “Maar eigenlijk komt het een jaartje te vroeg. Ik denk dat hij nog wat meer meters had willen maken. Zoals nu, op het WK als assistent bij Australië. Het was al de bedoeling dat hij meer betrokken zou worden bij het eerste. En dan had hij daarna vrij soepel in kunnen stappen.”

Post, die Van Bommel als PSV-watcher nog als speler meemaakte, ziet het ook niet als ideaal moment voor de huidige trainer van de Onder 19 om in te stappen. “Er gebeurt een hoop. En met het vertrek van Marcel Brands en Pascal Jansen komt hij nu ook niet in een gespreid bedje. Ik denk dat Cocu echt baat heeft gehad bij de aanwezigheid van Toon Gerbrands en Brands, die vormden een sterke ruggengraat. PSV moet wat dat betreft weer gaan bouwen.”

‘Grote stap’

“Ik denk dat het voor iedereen het beste is als Cocu nog een jaar blijft”, zegt PSV-watcher Twan Spierts. “Het is het verstandigst als Cocu niet naar Turkije gaat en nog een jaar bij PSV blijft, terwijl Van Bommel in een grotere rol bij de selectie betrokken zou worden. Nu is de stap wel heel groot, van Onder 19 naar hoofdtrainer.”

Wachten op privacy instellingen...


Bert van Marwijk

Spierts ziet een ‘Kevin Hofland-achtige’ constructie wel zitten voor Van Bommel. “Een ervaren sterke man naast hem, dat is wel nodig. Ruud Brood blijft, die heeft aangegeven dat hij zijn woord aan PSV heeft gegeven. Mogelijk ziet PSV voor hem zo’n rol.”

Wachten op privacy instellingen...


Bert van Marwijk als assistent naast zijn schoonzoon? Dat ziet Spierts niet gebeuren. “Nee. Een rol als adviseur, zoals Hiddink ooit, dat kan wel. Maar als assistent? Dat lijkt me niet. Vooral omdat in de afgelopen jaren de verhoudingen andersom waren. Ik denk dat bij Van Marwijk de drang om zelf hoofdtrainer te zijn ook te groot is.”

Post ziet een nieuwe samenwerking tussen Van Marwijk en Van Bommel wel zitten. “Hij heeft natuurlijk een fantastische carrière als speler gehad en doet het goed met de jeugd, maar Van Bommel is nog een beginnend trainer. Je hebt het gezien met Giovanni van Bronckhorst die hulp kreeg van Dick Advocaat en Phillip Cocu had Guus Hiddink als adviseur. Dat was niet uit luxe. Het zijn mannen die de valkuilen kennen. Dat is goed, want als beginnend trainer maak je altijd fouten.”

'Vuurwerk'

Toon Gerbrands wijst op dit moment naar Turkije, het vertrek van Cocu is nog geen feit. "Fenerbahçe is aan zet, zij moeten er met PSV uit komen om toestemming te verkrijgen over een doorlopend contract." De verwachting is wel dat de overstap doorgaat. Als Van Bommel daadwerkelijk de opvolger is, kijkt Post uit naar het nieuwe seizoen. "Daar verheug ik me dan wel op. Cocu was in zijn reactie, op kritiek én lof, vaak een ijskonijn. Van Bommel is veel extraverter."

"Van Bommel en Cocu zijn eigenlijk tegenpolen. En dus kunnen we meer en vaker vuurwerk verwachten. Het gaat ook interessant worden, Van Bommel nodigt meer uit tot discussie", aldus Post, die dat ook weet uit eigen ervaring. In zijn laatste jaar als profvoetballer sprak de Limburgse voetballer na afloop van een wedstrijd tegen PEC Zwolle met Post. In de ogen van Van Bommel kreeg hij toen vooral 'domme vragen'.

Wachten op privacy instellingen...

Spierts sluit af met een compliment voor de Eindhovense club. "PSV stelde met Cocu een speler aan met een mooi verleden bij de club, die bovendien ook bij de internationale top speelde. En nu doen ze dat waarschijnlijk nog een keer, gewoon omdat het kan. Van Bommel is ook een echt clubicoon. Het zegt ook wel iets over de cultuur binnen de club."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.