Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten in actie tegen megastal: ‘Niet midden in natuurgebied'

18 juni 2018 om 17:13
nl
De Brabantse Natuurfederatie en Natuurmonumenten zijn boos. De gemeente Oirschot heeft een vergunning afgegeven voor een megastal vlakbij natuurgebied de Kampina. Slecht voor de natuur, zeggen de Brabantse Natuurfederatie en Natuurmonumenten. Daarom starten ze maandag een campagne tegen de komst van de stal.
Profielfoto van Saskia Nelissen
Geschreven door

De nieuwe megastal zou gevestigd worden vlak bij natuurgebied de Kampina. De bedoeling is dat er zo’n 16.000 varkens in gehouden kunnen worden. Eerder keurde de gemeente Oirschot de vergunningsaanvraag af, maar nu is de vergunning voor de megastal alsnog toegezegd.

“Het vorige college had besloten dat de megastal er niet moest komen”, vertelt Lars Koreman van Natuurmonumenten in het radioprogramma Wakker! op Omroep Brabant. “Maar op dat besluit is het huidige college teruggekomen. Dat is wat ons betreft echt een onzalig plan. De uitstoot van onder meer stikstof uit de stal is heel zwaar voor de natuur.”

'In het hart van onze topnatuur'
Volgens Natuurmonumenten zegt het college dat het niet anders kan dan een vergunning te geven. Dat er geen reden is om de aanvraag de weigeren. Maar aan dat argument twijfelt de organisatie voor natuurbehoud. “Ze zouden het minstens moeten proberen om de vergunningaanvraag te weigeren. Er wordt te snel de conclusie getrokken dat de komst van de megastal onafwendbaar is.”

Dat de megastal bij de Kampina moet komen, is voor Natuurmonumenten een extra pijnlijk punt. “De locatie is super ongelukkig. De stal zal gebouwd worden midden in het hart van het Groene Woud. Dan praten we echt over de 'topnatuur' van Brabant. Die zal veel te lijden hebben onder de uitstoot van de stoffen van zo’n megastal.” 

Petitie
De woordvoerder van Natuurmonumenten noemt het dan ook opmerkelijk dat de vergunning voor de megastal er is. “We doen met z’n allen zo veel moeite om de uitstoot van stikstof terug te dringen. En dan openen we nu een nieuwe bron van verontreiniging.”

De Brabantse Milieufederatie en natuurmonumenten starten maandag een actie om de komst van de megastal tegen te houden. “Met een campagne willen we onze leden en andere natuurliefhebbers een podium bieden om hun zorgen kenbaar te maken. Iedereen kan een petitie tekenen. En er zal ook op andere manieren actie worden gevoerd.”

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.