Hoogste onderscheiding van ons land heeft weer Brabants tintje

18 juni 2018 om 17:43
nl
Opnieuw krijgt een Nederlandse militair de hoogste onderscheiding van ons land: de Militaire Willems-Orde. En voor de derde keer op rij gaat hij naar iemand van een Brabantse eenheid. Apachevlieger Roy de Ruiter (36) krijgt hem, voor heldhaftig optreden in Afghanistan.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Op 31 augustus krijgt de majoor hem hoogstpersoonlijk opgespeld door koning Willem Alexander. Dan hoort hij pas waaraan hij het ridderschap precies te danken heeft. De Ruijter was gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen, de thuisbasis van alle gevechtsheli's en transportheli's.

Hij is de opvolger van Gijs Tuinman en Marco Kroon die allebei dienden bij het Korps Commandotroepen (KCT) in Roosendaal en hem ook ontvingen. Ook het korps zelf is later onderscheiden. 

Luchtsteun in Afghanistan
Roy de Ruiter diende tussen 2004 en 2009 zes keer in Afghanistan, waar hij vooral de taak had grondtroepen te beschermen. Na zijn vijfde missie, in 2008, klom hij op tot commandant van een Apache-eenheid. Die missie heeft hem vermoedelijk ook de Willems-Orde opgeleverd.

Het gerucht ging al een paar weken dat er weer een onderscheiding aan zat te komen. Daarom stroomden de voorbarige felicitatieberichten meteen bij hem binnen. "Maar die hebben veel andere piloten ook vast gekregen", knipoogt hij.

'Schouderklopje'
De bescheiden vlieger aarzelde lang of hij de onderscheiding wilde aanvaarden. Hij doet dat toch, omdat hij die beschouwt als een schouderklopje voor zijn eenheid. Maar de hoop van minister van Defensie Ank Bijleveld dat De Ruiter voortaan als uithangbord van Defensie zal optreden, is vergeefs. Hij wil gauw weer de luwte in, terug naar zijn gezin en baan als helivlieger in Oman. 

De Willems-Orde beloont 'moed, beleid en trouw'. De Ruiter denkt dat hij vooral met die laatste twee heeft uitgeblonken, al tekent dat volgens Bijleveld zijn 'typisch Nederlandse bescheidenheid en gewoonheid'.

'Jongens veilig thuis brengen'
Zowel de land- als de luchtmacht pleitte ervoor De Ruiter te onderscheiden. Dat was voor hem belangrijk, omdat hij het steeds als zijn taak zag 'de jongens op de grond' veilig thuis te brengen: "Daar ben ik het meest trots op."

Wachten op privacy instellingen...

De Ruiter is volgens Bijleveld 'hetzelfde type' als Gijs Tuinman, die met de Willems-Orde op zak uit zicht verdween. Heel anders, lijkt ze te willen zeggen, dan hun omstreden mederidder Marco Kroon. Die ligt onder vuur omdat hij uit de school heeft geklapt over een geheime operatie in Kabul.

Wachten op privacy instellingen...

Affaire
Toch was de affaire Kroon geen reden om De Ruiter eens extra tegen het licht te houden voor hij op het schild wordt gehesen. De piloot (officieel vlieger, in luchtmacht-termen) is niet gevraagd of hij nog wat op zijn kerfstok heeft, en de voordrachtscommissie kan zijn antecedenten niet natrekken of de politie daarom vragen. "Dat hoeft ook helemaal niet'', aldus de commissie. "Een ridder hoeft niet van onbesproken gedrag te zijn. Hij verdient zijn onderscheiding met zijn dappere daden."

Volgens Bijleveld is nu veel beter nagedacht over de aandacht die de nieuwe ridder krijgt en de publieke rol die hij kan vervullen. "Kroon was de eerste sinds de jaren vijftig. Dat je dan nog niet precies weet hoe je dat aanpakt, is logisch."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.