Stiekeme foto's en video van naakte jongens in voetbalkleedkamer DAW, jeugdleider hoort 2 jaar eisen

22 juni 2018 om 09:35
nl
De op non-actief gestelde jeugdleider van voetbalclub DAW in Schaijk filmde en fotografeerde stiekem naakte jongens in de kleedkamer van de voetbalclub. Dit materiaal deelde hij via internet. Tegen de jeugdleider werd twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
Geschreven door

De advocaat van de jeugdleider vroeg de rechter om de man als minderjarige te veroordelen. “Hij is nu 22, maar zijn emotionele ontwikkeling is nog niet voldoende gerijpt.”

De jeugdleider werd eind oktober vorig jaar aangehouden, maar een paar dagen later onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij kreeg een contactverbod opgelegd en moest meewerken aan een psychologisch en strafrechtelijk onderzoek. Ook moest hij zich aanmelden voor hulp.

Wachten op privacy instellingen...

Aandringen op fysiek contact

Tijdens de rechtszaak van vrijdag werd bekend dat de jeugdleider via Instagram contact had gezocht met een minderjarige jongen. Door zich voor te doen als meisje ontlokte hij hem meerdere naaktfoto’s. De man drong ook aan op fysiek contact. Dat deed hij volgens hem 'uit nieuwsgierigheid'. Hij zou nooit op die manier gehandeld hebben. “Als ik had gewild, dan was het gebeurd. Ik zag die jongen iedere week.”

De jeugdleider maakte daarnaast in de kleedkamer van zijn club tientallen foto’s en een video van kinderen. Dit deed hij stiekem met zijn mobiele telefoon. Hij bewaarde alle gemaakte foto’s in mapjes, ingedeeld op leeftijd. Dat wijst volgens de rechter op bewust handelen. De ouders van de gefotografeerde kinderen vinden het verschrikkelijk dat de foto’s via internet zijn gedeeld. De verdachte noemt dit bij nader inzien ook 'hartstikke stom en onbegrijpelijk'.

'Lekker jong'
Hij deelde wel vaker kinderporno, bleek tijdens de zitting. Hij kreeg dit materiaal 'van anderen en via websites'. Op zijn laptop werden 930 foto’s en 253 videobestanden gevonden. Bijna vijfhonderd afbeeldingen en video’s werden gedeeld. Naar eigen zeggen met 'mensen die dezelfde interesse hadden'. 

Hij vroeg aan hen foto’s van 12- tot 14-jarigen. “Lekker jong”, benadrukte hij in chatgesprekken. Toch bleef de jeugdleider tijdens de zitting van vrijdag stug herhalen dat hij 'geen gevoelens heeft voor minderjarigen'. De officier van justitie wilde weten waarom het dan is gebeurd. Daar kon de 22-jarige man geen duidelijk antwoord op geven. 

'Ik zal je nooit vergeven'

De vader van een van de slachtoffers las tijdens de zitting van vrijdag een brief van zijn zoon voor. “Ik weet niet of ik boos of verdrietig ben, of beide. Ik zal je nooit vergeven.” Ook een moeder van andere jongen deed huilend haar verhaal. Haar zoon wil de jeugdleider 'nooit meer zien'. "Maar dat is in een dorp als Schaijk lastig."

Een man noemde de daden van de jeugdleider 'te ranzig voor woorden'. "Dat hij erover liegt en geen spijt laat blijken, voelt als een messteek in de rug." Daarop liet de verdachte geëmotioneerd weten dat hij 'natuurlijk spijt heeft'. "Heel erg veel. Ik weet wat ik heb aangericht.”

Wachten op privacy instellingen...

'Intelligente jongen'

De psycholoog typeert de jeugdleider als een 'gesloten, intelligente en sportieve jongen en komt tot de conclusie dat de verdachte lijdt aan een pedofiele stoornis. Zelf ziet de jeugdtrainer dit niet zo. “Op basis van één persoon die dit van mij vindt, vind ik niet dat ik dit stempel meteen op me mag worden gedrukt.”

In augustus werd de jeugdleider al op non-actief gesteld door de voetbalclub. Dit gebeurde op ‘dringend advies’ van de politie en gemeente. Op dat moment liep een onderzoek naar hem.

Reactie voetbalclub

Henrie Lamers, voorzitter van voetbalclub DAW zegt na afloop van de rechtszaak tegen Omroep Brabant: “Het is heftig voor alle partijen. Wij zijn formeel en inhoudelijk geen partij. Ik heb niet het gevoel dat ouders boos op ons zijn. Er is heel veel begrip voor elkaar. De lijntjes tussen de ouders en de club zijn goed. Mocht er blijken dat er nog behoefte zijn aan een samenkomst, dan zullen wij dat faciliteren." 

Volgens Lamers heeft de club alleen maar positieve reacties gehad op de manier waarop gehandeld is. Misbruik zou nooit helemaal te voorkomen zijn, zelfs niet als je altijd twee volwassenen in de kleedkamers toelaat. De club gaat het beleid dan ook niet veranderen. "We zijn continu bezig met vertrouwenspersonen om de zaken scherp te houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.