Video

Maria Ommegang trekt duizenden mensen naar Bergen op Zoom

24 juni 2018 om 15:24
nl
Praalwagens, dansgroepen en volop muziek. Tijdens d kleurrijke optocht van de Maria Ommegang trokken bijna duizend mensen zondagmiddag door de straten van Bergen op Zoom.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Vol trots wordt het Mariabeeld zondagmiddag uit de Gertrudiskerk door de straten gedragen. Paarden, oude klederdracht, zanggroepen: alles wordt ingezet voor een fraaie optocht.  En dat trekt veel bekijks. Het is dringen langs te zijkanten.

Het zorgde voor veel pracht en praal (De tekst gaat door na de video).


Tweede Wereldoorlog

Het is een traditie in Bergen op Zoom, die is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog. De stad is gespaard gebleven van groot oorlogsgeweld. Daarom danken de bijna duizend acteurs Maria ieder jaar met een fraaie optocht. 

Een ritueel dat nog heel wat jaren door moet gaan, als het aan de organisatie ligt. “Dit hoort gewoon bij Bergen op Zoom. Het is uniek in zijn soort”, vertelt Hans Stumpel van de organisatie. 



Prachtig
“Dit is echt prachtig om te zien!”, vertelt Dyana Rommens (58) uit Bergen op Zoom. Ze staat helemaal vooraan op de Grote Markt. “Mensen komen van ver om dit te bekijken. Het is echt dringen.”

“Vroeger ging het echt om het geloof. Nu is het meer een feest. De wagens en de kleren zijn geweldig om te zien”, vertelt Bert van der Linden (72) uit Bergen op Zoom. “Ze doen dit echt met ziel en zaligheid.”

Volgend jaar is de jubileumeditie. “Dan willen we er echt iets bijzonders van maken”, vervolgt Stumpel. Er komt dan onder meer een boek en een cd over de bijzondere traditie. 


Wachten op privacy instellingen...


Meer zien?
Omroep Brabant zendt komende dinsdag vanaf 18:00 uur een samenvatting uit van de Maria Ommegang. Ieder uur wordt de uitzending herhaald.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.