Video

Streekvervoer ligt zeker tot en met vrijdag plat, overal lege busstations

27 juni 2018 om 13:39
nl
Mensen die van het openbaar vervoer afhankelijk zijn, komen zeker tot en met vrijdag voor grote uitdagingen te staan. Vrijwel alle bussen in de regio en stad rijden niet vanwege een landelijke staking bij streekvervoerders. De busstations in Brabant zien er woensdag dan ook erg leeg uit.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Chauffeurs voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Dit doen ze onder meer met een estafette van regionale stakingen. Ze eisen een hoger loon, minder werkdruk en extra pauzes.

Marlies Peeters, regiobestuurder streekvervoer bij FNV, was bij de staking in Eindhoven. “De sfeer is hartstikke goed”, zegt ze. “Ik denk dat hier zo’n 70 tot 80 procent van de mensen staakt.”

Uitzendkrachten
Er rijden wel wat bussen in Eindhoven. “Sommige chauffeurs willen niet staken. Het kost de chauffeurs natuurlijk ook behoorlijk wat. Ook zetten sommige vervoerders met man en macht uitzendkrachten in om het werk te doen.”

Wachten op privacy instellingen...

Peeters denkt dat de staking na het weekend nog niet voorbij is. “Natuurlijk vinden de chauffeurs het vervelend voor de reizigers. Heel vervelend. Maar ze jakkeren en jagen altijd maar door, alles voor de passagier. Dat kan echt niet langer zo, dus de staking is echt nodig.” 

'Werkgevers willen niet'
“De werkgevers willen gewoon geen afspraken maken. Ze hebben met elkaar de hele sector kapotgemaakt en huilen nu krokodillentranen dat er niks te verdienen valt. Ook komen ze met het lullige smoesje dat ze tijd nodig hebben om dingen te berekenen. FNV heeft voorstellen gedaan waarin de financiering volledig was geregeld.”

Hoe lang reizigers precies last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor onbepaalde tijd aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Run op OV-fietsen
De staking zorgt dat er veel vraag is naar OV-fietsen. In Eindhoven waren er rond 11.00 uur al geen tweewielers meer beschikbaar. Volgens een woordvoerder van de NS is er wel op ingespeeld door bijvoorbeeld reparaties naar voren te schuiven, maar op veel  plekken is de vraag simpelweg groter dan het aanbod.

De NS raadt reizigers die gebruik willen maken van een OV-fiets aan om in de app te kijken of ze nog beschikbaar zijn.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.