Maasveren blijven vanaf zondag drie dagen aan wal, schippers zijn bereid tot hardere acties

29 juni 2018 om 18:42
nl
Alle vijf veerponten die varen over de Maas tussen Brabant en Gelderland blijven van zondag tot en met dinsdag aan wal. De schippers leggen dan opnieuw het werk neer om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

De 24 schippers op de vijf veerponten voeren sinds 30 mei actie. Afgelopen week kozen de veermannen nog voor een milde actievorm om scholieren met toetsen en herexamens te ontzien. Maar volgens Cees Bos van FNV Havens worden de schippers nu gedwongen tot hardere acties. 

"Dat is kennelijk nodig om het bestuur van Stichting De Maasveren tot inkeer te brengen. Jammer, want nu krijgen ook de vaste passagiers er last van. Terwijl zij de schippers vanaf het begin steunen in hun strijd voor een goede cao."

Steun passagiers
Volgens Bos hebben de veermannen afgelopen twee dagen ruim 2600 handtekeningen verzameld. "De passagiers zijn meer dan bereid om vijf cent extra per overtocht te betalen. Zij vinden dat de schippers recht hebben op meer loon, tegemoetkoming in de ziektekosten en een regeling waarmee ze op een gezonde manier hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen bereiken."

FNV Havens vindt het opmerkelijk dat het stichtingsbestuur heeft besloten om de veerpont Maasbommel-Oss zowel vrijdag als zaterdag aan wal te houden en veerpont Alphen-Lith beperkt in te zetten. "Zogenaamd vanwege personeelstekort door ziekte. Maar geen van de veermannen is gevraagd of ze een extra dienst willen draaien om het tekort op te vangen", aldus Bos. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.