De zomer is helemaal niet zo leuk als je eenzaam bent, hulporganisatie Sensoor zoekt vrijwilligers

2 juli 2018 om 16:43
nl
Familie is op vakantie, de sportlessen vervallen en zelfs de wekelijkse serie stopt er een paar weken mee. De zomer is geen pretje voor wie zich alleen voelt. Dat merkt ook de landelijke hulporganisatie Sensoor. In mei kregen ze 1800 telefoontjes meer dan vorig jaar in dezelfde periode.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"De echte vakantieperiode is nog niet gestart. Wij hebben echt behoefte aan meer vrijwilligers", laat Mark van der Aa van Sensoor weten. In Brabant zit er een afdeling in Eindhoven, Den Bosch, Breda en Tilburg.

"Het klinkt misschien verrassend, maar in de zomer voelen mensen zich extra alleen. Nog eenzamer zelfs dan tijdens de kerst", gaat Van der Aa verder. Onderzoekers van de universiteit van Utrecht hebben onderzocht hoe dit komt. Zij concludeerden dat mooi zomerweer met allemaal vrolijke mensen erg confronterend is voor mensen die zich eenzaam en onzeker voelen. De eenzaamheid is dan nog intenser voelbaar.

Druk

Ook op de Brabantse afdelingen is het tekort aan vrijwilligers die een luisterend oor kunnen bieden voelbaar. "Het geeft een geweldig gevoel wanneer iemand zich beter voelt door jou." 

Wendy Levering werkt al negen jaar als vrijwilliger in Den Bosch. "Je voelt je stiekem toch wat opgejaagd als je een hele lijst wachtenden ziet knipperen op het scherm. Pijnlijker nog is dat bellers zelf het gesprek willen inkorten omdat ze zich bezwaard voelen omdat ze gebruiken maken van onze tijd."

Wendy begon ooit als vrijwilliger voor Sensoor omdat ze nog beter wilde worden in luisteren en gesprekken voeren. Bovendien wilde ze graag collega's. Ze had toen geen baan. "Het leek me zo'n dankbaar werk. En het gevoel dat je krijgt wanneer iemand door jou weer even vooruit kan, is onbetaalbaar." 

Onverwacht cadeautje

Naast een voldaan gevoel hield Wendy nog veel meer over aan haar vrijwilligerswerk. Iedereen die aan de slag gaat, krijgt eerst een uitgebreide training. "Ik dacht dat ik wel aardig kon luisteren, maar toen heb ik geleerd wat echt aandacht geven is. De kennis die ik toen heb opgedaan gebruik ik nu ook voor mezelf en in mijn privéleven. Dat voelt toch als een onverwachts cadeautje. Je raakt ook nooit uitgeleerd. Daardoor verveelt het niet."

Binnenkort start Sensoor deze trainingen weer. In totaal werken er 1200 vrijwilliger. Zij staan dag en nacht telefonisch en online paraat voor mensen die zich rot voelen om wat voor reden dan ook. Jaarlijks voeren zij 285.000 gesprekken. "Iedereen kan zich opgeven. Belangrijk is dat je ruimte in je hoofd, hart en agenda hebt", beëindigt Wendy ons telefoongesprek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.