Bredaas lid motorclub opgepakt voor liquidatiepoging in België

3 juli 2018 om 16:16
nl
Een 42–jarige man uit Breda is dinsdag aangehouden, omdat hij wordt verdacht van een liquidatiepoging vorig jaar in België. De verdachte is volgens de politie lid van motorclub Kings Syndicate. In die club zitten onder meer oud-leden van motorclub No Surrender.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Een arrestatieteam hield de verdachte dinsdag in Oosterhout aan op verzoek van de Belgische politie. Zijn huis is doorzocht. De politie heeft gegevensdragers in beslag genomen. Eerder dit jaar hield de politie in deze zaak al een 48-jarige man uit Etten-Leur aan.

Landbouwbedrijf
De liquidatiepoging vond op 6 april 2017 plaats. Het slachtoffer, een 29-jarige kippenboer, werd 's avonds opgewacht door twee gemaskerde mannen op het erf van zijn landbouwbedrijf in het Belgische Rijkevorsel, onder Breda.  Bij thuiskomst werd hij meteen beschoten en viermaal door kogels geraakt, volgens Belgische media ook in de hartstreek. De man raakte hierbij levensgevaarlijk gewond. De daders vluchtten. De Belgische politie begon een onderzoek.

De verdachte en de in beslag genomen spullen zijn overgedragen aan de Belgische politie. Zij gaan verder met het onderzoek.

Onbekende motorclub
De verdachte is kaderlid van de motorclub Kings Syndicate. Die is vermoedelijk vorig jaar opgericht en heeft een clubhuis in de Rotterdamse Beverwaard. Daar is begin dit jaar ook een politie-inval geweest toen er vijftig leden aanwezig waren. De politie vond vier vuurwapens en ook messen. 

Korte tijd later pakte de politie weer twee leden op in verband met wapenhandel. In dat onderzoek kwam er ook een verdachte uit Breda in beeld. En afgelopen voorjaar pakte de politie een lid op voor mishandeling van zijn vriendin. 

Mensenschedel 

In het clublogo staat een doodshoofd met twee zwaarden op een schild en daaronder een Latijnse spreuk: 'zij die vrede wensen, bereiden zich voor op oorlog'. Op de site staat ook dat het een gezellige club is die de traditionele regels volgt. Kings Syndicate heeft ook een vrouwenchapter ('Sisterhood') en een tiener-chapter ('Innocent Kings') voor leden van 14 tot 18 jaar. 

De NOS besteedde dit voorjaar aandacht aan de club en schreef toen dat Bas ter H. uit Vlaardingen een prominent lid is. Bas ter H. is ex-captain van No Surrender. Hij kwam in 2016 in het nieuws omdat No Surrender-oprichter Klaas Otto uit Bergen op Zoom het plan zou hebben hem te vermoorden. Of die verdenkingen er nog steeds zijn is onduidelijk, er lijkt geen enkel bewijs en het is erg stil rond die beschuldiging. Otto is er ook nooit voor vervolgd. 

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.