Rubberkorrels op sportvelden vormen toch een gevaar voor het milieu: 'Alle lichten op rood'

3 juli 2018 om 16:11
nl
Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden is toch schadelijk. Eerder bleek uit onderzoek dat de korrels nauwelijks een gevaar vormden voor de gezondheid. Nu meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek dat de korrels wel schadelijk voor het milieu zijn.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in de grond om de velden heen en in de bagger in sloten, meldt het RIVM samen met de Unie van Waterschappen (UVW). De korrels vormen een gevaar voor het milieu in de directe omgeving van de velden.

Ecosysteem
Dat is volgens de onderzoekers slecht voor het ecosysteem, omdat het de biodiversiteit aantast. 

Het RIVM deed onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubbergranulaat van oude autobanden. Daarbij werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.

"Op diverse locaties overschrijden de concentraties zink, kobalt en minerale olie de geldende normen voor bodem en waterbodem", aldus het RIVM. Het milieu is vooral gevoelig voor hoge concentraties zink.

'Alle lichten op rood'
Het onderzoek toont volgens de milieuorganisatie Recycling Netwerk aan dat het rubbergranulaat bij de onderzochte sportvelden tot ernstige milieuproblemen leidt. 

"De normen worden bij maar liefst negen van de tien onderzochte sportvelden overschreden", aldus een woordvoerder. "Dit onderzoek zet alle lichten op rood voor rubbergranulaat op sportvelden. Het is de officiële bevestiging dat het gebruik van versnipperd autobandenafval op sportvelden onaanvaardbare milieurisicos veroorzaakt."

'Onmiddelijk stoppen'
In Nederland zijn er circa tweeduizend sportvelden met rubbergranulaat. "Nu de schendingen van de normen bewezen zijn, moet de overheid het versnipperen van bandenafval op sportvelden onmiddellijk stoppen. Parallel daaraan moeten alle sportvelden onderzocht worden. Nu er zo overduidelijk problemen zijn, mag de overheid de ogen niet meer sluiten", vindt Recycling Netwerk.

Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk bermgrond binnenkrijgen, lopen geen gevaar, aldus het RIVM.

Veilig, onveilig, ...
Al sinds 2016 is er veel gedoe over de korrels. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan en de uitkomsten waren niet altijd eenduiding. Een overzicht:

5 oktober 2016: onveilig. Zembla brengt dat in Amerika voetballers kanker krijgen van rubberkorrels.
25 november 2016: veilig. De bandenindustrie VACO heeft vijftig kunstgrasvelden laten onderzoeken, de concentraties kankerverwekkende stoffen zijn laag.
27 november 2016: onveilig. Toxicologen pleiten ervoor om strengere consumentennormen te hanteren voor rubberkorrels en niet die voor de industrie.
20 december 2016: veilig. Volgens het RIVM komen de schadelijke stoffen in de korrel nauwelijks vrij.
16 februari 2017: onveilig. Amsterdamse wetenschappers signaleren dat zebravisjes sterven als ze in contact komen met water waarin rubberkorrels zitten.
22 februari 2017: oprichting Facebookpagina 'Kom van dat gras af'; vragenformulier voor clubs.
28 februari 2017: veilig. Onderzoek van Europees chemie-agentschap zegt dat het risico erg laag is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.