Video

Obers moeten capriolen uithalen om veilig over te steken op terras, kroegbaas zet verkeersbord neer

4 juli 2018 om 18:32
nl
De obers van de kroegen aan de Havenweg in Helmond moeten regelmatig acrobatische toeren uithalen om aanstormende fietsers en scooters te ontwijken. Hun terrassen worden doorkruist door een fietspad. Bij veel bestellingen moeten de obers dus oversteken, maar dat is vaak een hachelijke onderneming. En dus heeft kroegbaas Björn van de Brug een eigen waarschuwingsbord neergezet. "Bizar dat we dat zelf moeten doen."
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

"We hebben nogal wat problemen met fietsers en scooters", zegt Van de Brug, kroegbaas van onder meer café Franske. "Onze medewerkers krijgen regelmatig een klap van een fietser of scooterrijder. En als onze gasten met kleine kinderen ineens opstaan en de weg oplopen, wordt het gevaarlijk." 

'Snelheid neemt toe'
Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische fietsen en scooters op het fietspad bij de Helmondse cafés langs de Havenweg. "De snelheid neemt toe", zegt Van de Brug. 

Volgens Berend Jansen, die regelmatig ober is voor café Franske is het 'elke dag raak'. "En dan valt er ook wel eens regelmatig iets van het dienblad. Het is echt oppassen iedere dag."

De tekst gaat door onder de video.


'Wachten op erger leed'
Volgens Van de Brug heeft hij veel glasschade opgelopen. "Maar het wachten is natuurlijk op erger leed." Van de Brug heeft het bordje laten ontwerpen door een grafisch ontwerper. Woensdag is het geplaatst. 

"De reacties zijn heel divers. Maar heel veel mensen zeggen dat er nu eindelijk iets wordt gedaan aan de veiligheid van ons en onze medewerkers", zegt Van de Brug. Volgens Jansen werkt het bordje nu al. "Omdat veel mensen er naar kijken natuurlijk en afremmen. Ik hoop dat het in de toekomst ook werkt."

Niet verboden
Volgens Van de Brug weet de gemeente inmiddels van het bordje af. "Het is niet verboden om mensen te waarschuwen voor gevaar, maar het bordje moet wel op de stoep blijven staan."

De klanten van het café vinden het bord een goed initiatief. "Ik ben net al bijna geraakt door een fietser, omdat je vlak aan het fietspad zit", zegt één van de bezoekers. "Fietsers en scooters rijden hier veel te hard", vertelt een andere bezoeker. "Mensen zijn hier gewoon aan het werk, daar moet rekening mee gehouden worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.