Groots kunstwerk onthuld voor kleinste vrouw ter wereld, Prinses Paulina

5 juli 2018 om 13:54
Omroep Brabant
De onthulling van het kunstwerk (Foto: gemeente Woensdrecht)
Omroep Brabant
Bij het kunstwerk staat een informatiebord (Foto: gemeente Woensdrecht)
Omroep Brabant
Ook is er stripboek uitgebracht over Prinses Paulina (Foto: gemeente Woensdrecht)
1/3 De onthulling van het kunstwerk (Foto: gemeente Woensdrecht)
Ze was de kleinste vrouw ter wereld: Johanna Paulina Musters. Ze werd op 26 februari 1878 in Ossendrecht geboren en was toen amper dertig centimeter lang. Onder de naam 'Prinses Paulina' leefde ze een artiestenbestaan. Ze zou niet langer worden dan 61 centimeter. Ter herinnering aan de bijzondere vrouw is donderdagochtend een kunstwerk onthuld.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door
Robert te Veele

Het kunstwerk van kunstenaar Hans Hermes staat op het grasveld aan het Gert Mullerplein in Ossendrecht. Het werk verbeeldt het silhouet van ‘Prinses Paulina’ staand op de hand van haar zwager. Bij de onthulling waren onder meer wethouder Jeffrey van Agtmaal, oud-wethouder Martin Groffen en leden van de Heemkundekring aanwezig.

Kermisattractie
Johanna Paulina Musters trad tijdens haar leven op als kermisattractie. Haar arme familie werd hierdoor rijk. Samen met haar zwager en impresario Sjef Verschueren reisde ze onder de naam 'Prinses Paulina' eerst door Europa en later zelfs naar Amerika. Daar overleed ze uiteindelijk.

Prinses Paulina bleef haar hele leven klein. Bij haar dood in 1895 was zijn 61 centimeter. Ze wordt door het Guinness Book of World Records erkend als de kleinste vrouw die ooit geleefd heeft.

Stripboek
Naast de permanente herinnering aan ‘Prinses Paulina’, is er door een lokale tekenaar ook een stripboek over haar leven gemaakt. Leerlingen van basisscholen in de gemeente Woensdrecht hebben allemaal een boekje gekregen. Op deze manier wil de gemeente het verhaal over dit bijzondere meisje laten voortleven.

In Streekmuseum Den Aanwas in Ossendrecht zijn nog verschillende relieken van Prinses Paulina te zien. En tijdens de Brabantsedag in Heeze wordt het meisje uit Ossendrecht dit jaar geëerd tijdens de optocht.

 

Wachten op privacy instellingen...