Stiekem naakte jongens in kleedkamer filmen: jeugdleider voetbalclub maanden de cel in

6 juli 2018 om 13:20
nl
Een 22-jarige jeugdleider van voetbalclub DAW in Schaijk is vrijdagmiddag veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan achttien voorwaardelijk. Hij filmde en fotografeerde stiekem naakte jongens in de kleedkamer van de voetbalclub. Dit materiaal deelde hij via internet. Ook pleegde hij ontucht met een van hen. Tegen de jeugdleider was ook twee jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De jeugdleider mag niet op het terrein van de voetbalclub komen, niet meer met minderjarigen werken en hij zal zich verplicht moeten melden bij de reclassering. De advocaat van de jeugdleider had de rechter twee weken geleden nog verzocht om de man als minderjarige te veroordelen. “Hij is nu 22 jaar, maar zijn emotionele ontwikkeling is nog niet voldoende gerijpt.” De rechter gaat hier niet in mee omdat de feiten te ernstig zijn. 

De jeugdleider maakte in de kleedkamer van zijn club tientallen foto’s en een video van zeven kinderen van 11 en 12 jaar, terwijl ze aan het omkleden en douchen waren. Dit deed hij stiekem met zijn mobiele telefoon. Hij bewaarde alle gemaakte foto’s in mapjes, ingedeeld op leeftijd. Dat wijst volgens de rechter op bewust handelen. De ouders van de gefotografeerde kinderen vinden het verschrikkelijk dat de foto’s via internet zijn gedeeld. De verdachte noemt dit bij nader inzien ook 'hartstikke stom en onbegrijpelijk'.

'Lekker jong'
Hij deelde wel vaker kinderporno, bleek tijdens de zitting van twee weken geleden. Hij kreeg dit materiaal 'van anderen en via websites'. Op zijn laptop werden 930 foto’s en 253 videobestanden gevonden. Bijna vijfhonderd afbeeldingen en video’s werden gedeeld. Naar eigen zeggen met 'mensen die dezelfde interesse hadden'. 

Hij vroeg aan hen foto’s van 12- tot 14-jarigen. “Lekker jong”, benadrukte hij in chatgesprekken. Toch bleef de jeugdleider tijdens de zitting van eind juni stug herhalen dat hij 'geen gevoelens heeft voor minderjarigen'. De officier van justitie wilde weten waarom het dan is gebeurd. Daar kon de 22-jarige man geen duidelijk antwoord op geven. 

Zich voordoen als meisje
De jeugdleider deed zich eind 2016 via Instagram voor als een 14-jarig meisje en zocht in die hoedanigheid contact met een destijds 12-jarige jongen van zijn voetbalteam. Ze voerden seksueel getinte gesprekken. 

Vervolgens liet hij de jongen seksueel getinte foto's van zichzelf maken en naar hem opsturen. Hij kreeg de jongen zo ver omdat hij eerst seksueel getinte foto's en video's van een meisje naar hem had gestuurd. 

Pedofiele stoornis
De psycholoog typeerde de jeugdleider als een 'gesloten, intelligente en sportieve jongen' en kwam tot de conclusie dat de verdachte lijdt aan een pedofiele stoornis. Zelf ziet de jeugdtrainer dit niet zo. “Op basis van één persoon die dit van mij vindt, vind ik niet dat dit stempel meteen op me mag worden gedrukt.”

In augustus werd de jeugdleider al op non-actief gesteld door de voetbalclub. Dit gebeurde op ‘dringend advies’ van de politie en de gemeente. Op dat moment liep er een onderzoek naar hem. De jeugdleider werd eind oktober aangehouden, maar een paar dagen later onder voorwaarden vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Hij kreeg een contactverbod opgelegd en moest meewerken aan een psychologisch en strafrechtelijk onderzoek. Ook moest hij zich aanmelden voor hulp.

'Zeer geliefd voetbaltrainer'
De rechter noemde de jeugdleider vrijdag 'een zeer geliefd voetbaltrainer'. "Het vertrouwen dat de jongens en de ouders in hem stelden, heeft hij op grove wijze beschaamd en dat rekent de rechtbank hem zwaar aan." De trainer was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Wel een van zijn slachtoffers. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.