Medicijnen mee op vakantie? Let dan goed op

6 juli 2018 om 15:15
nl
Bovenaan je vakantiechecklist staat natuurlijk je paspoort. Maar heb je ook al gedacht aan je medicatiepaspoort? En stop je alle medicijnen in je handbagage in plaats van in je ruimbagage? Ziekenhuisapotheker Katja Hultermans zet alle belangrijke punten voor je op een rijtje.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Het zijn drukke weken in de apotheek van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. "Zeker nu, zo vlak voor het weekend en aan het begin van de zomervakantie, is het erg druk", vertelt Hultermans. Ze heeft als apotheker dagelijks vakantiegangers aan de balie staan die niet op de hoogte zijn van alle eisen die worden gesteld aan het meenemen van medicijnen. 

Haar belangrijkste tips:

• Neem voldoende medicatie mee. Zorg voor een voorraad.

• Vraag een medicijnpaspoort aan. Dat is een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt.

• Vraag ruim van tevoren een doktersverklaring of Schengenverklaring aan voor onder andere zware pijnstillers, kalmeringsmiddelen of medicatie voor ADHD. Voor de complete lijst, ga naar: https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis

• Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. 

• Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan. En als je je koffer kwijtraakt is het natuurlijk ook erg handig om alle medicatie bij de hand te hebben.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.