Vakantiegangers redden op het zinderende asfalt: Een dagje mee met de wegenwacht - Omroep Brabant
Video

Vakantiegangers redden op het zinderende asfalt: Een dagje mee met de wegenwacht

6 juli 2018 om 20:25
nl
Ze kwamen uit Vlissingen. Vol prille vakantievreugde. Maar ze strandden op de A58 bij Breda. Een kapotte versnellingsbak, denkt wegenwachter Michel. "Hier kan ik niet zoveel aan doen." De familie staat er beteuterd bij in het vergeelde bermgras. "En ik had de auto net laten controleren", zegt vader.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het is warm en druk vrijdagmiddag op het Brabantse asfalt. Wegenwachter Michel rijdt in zijn gele bestelbus van hot naar her. De afgelopen week was een gekkenhuis. "Veel files. En dan die hitte. Dat is niet altijd een goede combinatie voor sommige auto's." Gelukkig is het deze vrijdag wat koeler.

Oververhit
Maar Michel is de laatste week veel oververhitte auto's tegengekomen. "Meestal is het snel te verhelpen, maar sommige mensen rijden te lang door met een hete motor. Dan kun je schade krijgen."

Snel koppelt hij de wagen van de familie uit Vlissingen aan zijn bestelbus. "Gelukkig is er een parkeerplaats verderop. Daar rijden we eerst naartoe. Dan kan ik wat beter kijken."

Wachten op privacy instellingen...

Het nieuws is inderdaad niet goed. Er lekt olie uit de versnellingsbak. Het beste dat Michel kan doen, is voor een vervangende auto zorgen. De familie ondergaat het gelaten. "Je denkt dat je auto goed is. Zeker als je hem hebt laten controleren. Maar dit kan altijd gebeuren", zegt vader. 

Gelatenheid is de meest voorkomende emotie bij vroeg gestrande vakantiegangers, volgens Michel. Boos zijn mensen vrijwel nooit. "Ze zijn toch blij als je komt en snappen dat jij er ook niets aan kunt doen."

Onvoorbereid
Volgens Michel gaan mensen nog wel eens onvoorbereid op pad. "Dan pakken ze de auto en de caravan en gaan gewoon rijden." Met een paar simpele tips kun je al een beetje ellende voorkomen, denkt hij. Want je moet er niet aan denken dat het onschuldige sterretje in de voorruit ineens een barst wordt in Frankrijk. 

 

Wachten op privacy instellingen...

Je banden op uitdroging checken, vindt Michel een hele belangrijke tip. "Want banden die gewoon goedgekeurd zijn voor de APK kunnen toch uitgedroogd zijn en kapot gaan tijdens je vakantie".

En mocht je nu toch stranden in Frankrijk. Geen nood.  Michel rijdt binnenkort ook daar rond met zijn collega's om vakantiegangers in nood te helpen. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.