Geld voor snelgroeiende bedrijven in Brainport, maar ook naar Muziekgebouw en Dutch Design Week - Omroep Brabant

Geld voor snelgroeiende bedrijven in Brainport, maar ook naar Muziekgebouw en Dutch Design Week

6 juli 2018 om 18:53
nl
Governance. Engine. Smart Hubs. Seed Capital. Venture Capital Fund. De Brainport Nationale Actieagenda, die vrijdag is uitgebracht, staat bol van de Engelse termen. Maar zo raar is dat niet: deze plannen van het kabinet, Brainport Eindhoven en de provincie moeten Zuidoost-Brabant voor binnen- én buitenland nog meer dan nu het geval is op de kaart zetten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dat het Rijk hiervoor fors in de buidel wil tasten, werd medio maart bekend. Nu is duidelijk waar het geld van het kabinet én de regio daadwerkelijk naar toe gaat. De partijen willen onder meer investeren in Eindhoven Engine. Dit is een samenwerkingsverband van opleidingen en het bedrijfsleven om nieuwe technologieën sneller naar de markt te brengen.


Fonds voor maakindustrie


Vanuit Den Haag wordt ook bijna 6 miljoen gestopt in het Eindhoven Venture Capital Fund II. In dit nieuwe fonds zit geld voor snelgroeiende bedrijven in de maakindustrie. Via de voorloper, Eindhoven Venture Capital Fund, is bijvoorbeeld AAA-LUX in Eindhoven een handje geholpen bij het verwerken van energievriendelijke LED-verlichting in masten die staan in bijvoorbeeld sportparken, (lucht)havens en op parkeerplaatsen. Veertien investeerders hebben voor dit fonds al ongeveer twaalf miljoen bijgelegd. Het kapitaal kan de komende maanden nog worden opgehoogd tot dertig miljoen.


Een deel van de lang verwachte bijdragen uit Den Haag is verder bedoeld om ondernemers te laten experimenten met (big) data en om de internationale koppositie van Eindhoven in de fotonicasector te versterken. Fotonica draait om het omzetten van elektriciteit in licht en andersom.


LEES OOK
: 'Japanners zijn dol op Brabanders', handelsmissie moet voor nog meer samenwerking zorgen


Inhaalslag voorzieningen

Het Rijk laat zich ook op andere gebieden gelden. Zo zal er, zoals eerder bepaald, twee tot drie miljoen euro worden gestopt in onder meer onderwijsprojecten in Helmond. Over 'de regio' gesproken: in Eindhoven en omgeving wil het Rijk een inhaalslag maken op het voorzieningenaanbod. Met het geld moet (inter)nationaal talent niet alleen worden opgeleid, het is de bedoeling dat hun vestigings- en leefklimaat ook aantrekkelijk(er) wordt.


Dit gebeurt door de verbetering van de infrastructuur, want 'toplocaties met veel werknemers als ASML, de High Tech Campus en de Brainport Industry Campus worden in hun ontwikkeling bedreigd', klinkt het alarmerend in de Actieagenda. Denk aan de directe omgeving van het station in Eindhoven en de snelwegen in Brabant. Het opkrikken van de treinverbinding met het Duitse achterland wordt eveneens serieus genomen. Het kost overigens wel jaren voordat treinreizigers hiervan iets merken.


Sneller zal de doelgroep kunnen gaan profiteren van de ondersteuning aan bijvoorbeeld het (noodlijdende) Muziekgebouw Eindhoven. Of aan de injectie voor de Dutch Design Week. Dit evenement wordt in de 'Brainport Nationale Actieagenda' niet voor niets elk jaar hét internationale podium genoemd waar Eindhoven zijn profiel van technologie, design en kennis kan etaleren.


LEES OOK
: Nog nooit zoveel bezoekers, Dutch Design Week breekt alle records

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.