Vincent van Gogh gaat strijd aan met provincie: 'Dit is het begin'

6 juli 2018 om 21:18
nl
De provincie Brabant pronkt graag met Vincent van Gogh als uithangbord. Maar vrijdagmiddag waren ze even geen vrienden. Een Van Gogh-look-al-like was naar Den Bosch, het hoofdkwartier van de provincie, getogen om samenvoeging van Nuenen met Eindhoven te voorkomen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bas Soetendal, die er voor de gelegenheid uitzag als de kunstschilder van voorheen, maakte deel uit van een groepje dorpelingen. Zij hadden een pak papier bij zich: vierhonderd zienswijzen om precies te zijn. Gericht tegen het voornemen van provinciebestuurder Anne-Marie Spierings om Nuenen en Eindhoven samen te voegen.


'Geen Spierings'
En dit was nog maar het begin van een stortvloed van protesten uit Van Gogh Village. Tenminste, daar rekent Gerda Hekker op. Zij is voorzitter van het Actiecomité Nuenen c.a. Zelfstandig. Met negen anderen, van wie een aantal authentiek gekleed was, hadden ze gehoopt dat Spierings het pakketje in ontvangst zou nemen. Die vlieger ging niet op: de deputé was verhinderd. “Maar we vonden het wel prettig dat er een ambtenaar was, die namens haar ons heeft ontvangen”, vertelt Hekker.

 

Wachten op privacy instellingen...Zij werd vergezeld door een stuk of tien dorpsgenoten. Een beetje weinig om de argumenten kracht bij te zetten? “Nee hoor, we waren niet van plan om, ook gezien de vakantieperiode, met bussen vol naar Den Bosch af te reizen”, aldus de Nuenense. De toon is in ieder geval gezet.

'Meer betrokkenheid in dorp'
Pratend over de bestuurlijke toekomst van haar gemeente, verwijst ze naar haar vorige woonplaats... Eindhoven. Een schrikbeeld, vertelt Hekker. “Ik weet hoe het is om in een stad te wonen. Hier in Nuenen merk ik pas hoe groot de betrokkenheid in een dorp kan zijn. Verder zeggen ze wel dat er niks gaat veranderen als we later inwoners van de gemeente Eindhoven zijn, maar ik moet het nog zien. In Eindhoven moet je overal betalen als je een auto wil parkeren, in Nuenen is dat niet zo. Of dat blijft? Ik betwijfel het.”

Het zal overigens niet de laatste keer zijn dat Nuenen zich in de provinciehoofdstad van zich laat horen. Sterker nog: een afvaardiging van het actiecomité gaat maandag, zo verwacht Hekker, nog eens honderd bezwaarschriften afleveren. Huis aan huis, in Nuenen en de kerkdorpen Gerwen en Nederwetten, was een tijdje geleden informatie en een voorbeeld-zienswijze in de bus gedaan. En dat loonde dus. Bovendien, zo verwacht Hekker, zullen er nog vele kritische kanttekeningen bij de dreigende herindeling worden geplaatst. De termijn waarbinnen ze bij de provincie moeten zijn ingeleverd, loopt woensdag af. Zelfs wanneer Spierings daarna toch voet bij stuk houdt, zal het actiecomité de moed niet opgeven.

 

Wachten op privacy instellingen...Begrip voor standpunt
Maar eh, er zijn toch ook mensen in Nuenen, die niet bang zijn opgeslokt te worden door de grote broer? Die zich weer in een andere actiegroep hebben verenigd? Hekker kent ze, maar ook al heeft de actieleidster begrip voor hun standpunt: wat haar betreft mag er heel snel een penseelstreek door de fusieplannen met Eindhoven.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.