Video

Het wilde zwijn moet eraan geloven: 'Teveel niet alleen slecht voor boeren en verkeer'

10 juli 2018 om 13:00
nl
Verbijsterd kijkt boswachter Mari de Bijl door de voorruit van zijn pick-up. We staan oog in oog met een zwijnenfamilie, op een veld tussen Leende en Valkenswaard. Moeder zwijn komt zelfs nog naar de auto toegerend. "Dit zie je echt nooit. Meestal verdwijnen zwijnen meteen als er mensen in de buurt komen. Het is echt uniek."
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

In Valkenhorst, het werkgebied van De Bijl, zitten veel zwijnen. Zo'n zeventig volwassen dieren is de inschatting. "Maar aan mensen zullen ze nooit wennen",  zegt De Bijl. "Als ze je ruiken of horen, zijn ze weg." Volgens de boswachter van Brabants Landschap hoeven wandelaars dan ook niet bang te zijn dat de dieren zullen aanvallen. "Maar als er een hond bij is, zal een zwijn met jongen zich willen verdedigen. Zorg dus wel dat de hond aangelijnd is."

Veel overlast
De één is gecharmeerd van het wilde zwijn. Zo ook boswachter Mari de Bijl. "Het wilde zwijn is een inheemse soort. Het hoort gewoon bij onze natuur. En de natuur heeft er ook veel baat bij. Door het omwroeten van de grond, blijft het bodemleven goed en krijgt jonge aanwas weer een kans."

Maar voor de ander is het zwijn een vervelende lastpost. Ook De Bijl erkent dat het zwijn veel overlast kan veroorzaken. Boeren lijden flinke schade en het kan ook gevaarlijk zijn voor het verkeer. Vorige week stak een groep zwijnen zelfs de A2 over. 14 werden er doodgereden. "Je wilt de stand zo laag mogelijk houden. Ook voor de natuur kan het slecht zijn om teveel zwijnen te hebben." Volgens de boswachter zou het zwijn dan alle bosmierennesten gaan opruimen. Of konijnen wegdringen. 

Controversiële drukjacht
En dus is Mari de Bijl pragmatisch. Hij is een voorstander van een lichte vorm van drukjacht in bepaalde situaties. Bij drukjacht zorgt een jager ervoor dat het wild in beweging komt. Een andere jager schiet het wild dan op een bepaalde plek dood. Maar het is een controversiële manier van jagen. 

In een gerstveld langs de provinciale weg langs Leende en Valkenswaard laat Mari de Bijl een plat gewalste plek zien. "Kijk, hier liggen ze. Midden tussen hun eten. Het gerst is nu ook het lekkerst voor ze. Maar de boer wordt er niet vrolijk van."

Alleen in bepaalde situaties
Ook burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende wordt niet altijd vrolijk van het wilde zwijn. Hij ziet de dieren vaak aan de rand van het dorp. Hij ging maandag naar de provincie met het voorstel om drukjacht toe te staan. Volgens hem heeft hij bij de provincie een luisterend oor gevonden. "De provincie heeft voorzichtig ja gezegd tegen drukjacht in bepaalde situaties."

Verhoeven hoopt nu duidelijke afspraken te kunnen maken over de drukjacht en wanneer en hoe die toegepast gaat worden. Hij ziet mogelijkheden voor drukjacht als een groep met zwijnen zich te goed doet aan het gewas van de boer in het veld. "Normaal gesproken moest je dan wachten tot ze het veld uitkwamen."

Waterbedeffect
Maar volgens boswachter Mari de Bijl moet er goed nagedacht worden over de jacht. Want het wilde zwijn is niet gek. Als er op 1 plek veel gejaagd wordt, kan het wilde zwijn zich juist verder gaan verspreiden. "Het zwijn dringt al steeds verder door in Brabant. Ook in Zundert worden ze al gezien."

En volgens De Bijl moeten de juiste dieren worden afgeschoten. "Als je alleen de zeug doodschiet, verspreiden de biggen zich en worden ze eerder vruchtbaar. Dan neemt de populatie juist weer toe."

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.