Video

Oude kerktorens, telefooncellen, straatnaamborden... Sloopbedrijf Stolwerk jubileert

11 juli 2018 om 12:30
nl
Soms heeft Thierry Stolwerk het gevoel dat zijn opa Toon en vader Juan meekijken over zijn schouder als hij aan het werk is op het terrein van het gelijknamige sloopbedrijf in Breda. Misschien dat het komt door de vele 'trofeeën' die het terrein sieren. Oude spitsen van kerktorens, telefooncellen, straatnaamborden, lantaarnpalen, loopbanden, caravans van Fort Oranje en een stuk van de Berlijnse muur. Dit jaar bestaat het bekende sloopbedrijf 65 jaar.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

"Vroeger nam mijn opa de torenspits mee als hij een kerk had gesloopt",  zegt Thierry. "Als een soort trofee. Ik heb wel eens een aanbod gehad van iemand die het wilde kopen. Maar daar ga ik niet aan beginnen. Ze horen gewoon bij het terrein." 

Net als het stuk van de Berlijnse muur bij de ingang. Het bedrijf hielp mee met de sloop ervan. "Het was nog voor mijn tijd", zegt de 24-jarige Thierry. "Maar mijn opa en vader vonden het heel speciaal". 

Een mijlpaal en eerbetoon
Thierry Stolwerk is heel trots op het 65-jarige bestaan van het sloopbedrijf. Want het is niet altijd makkelijk geweest. Drie jaar geleden overleed zijn vader plotseling. Thierry was pas 21 toen hij het bedrijf overnam. "Ik zat nog op school. Ik werd geconfronteerd met dingen die ik niet op school had geleerd. Het was in het begin heel moeilijk, maar het is wel gelukt."

Misschien dat de opvoeding van de jonge Thierry er iets mee te maken had. Als jong mannetje namen opa en vader hem al mee om op de sloopmachine te zitten. "Het is heel hard werken, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Maar dat geeft niet, dat zit bij ons in de familie. Mijn opa was tot zijn 82ste gewoon aan het werk." 

Wachten op privacy instellingen...

Unieke klussen
Het sloopbedrijf is er de afgelopen jaren in geslaagd om unieke klussen in de wacht te slepen. Van de sloop van de Berlijnse muur, tot de stoeltjes van het NAC-stadion, tot de sloop van camping Fort Oranje. Zoon Thierry hoopt er mee door te kunnen gaan. "We willen ons graag onderscheiden."

Zo is het bedrijf nu bezig met de sloop van een Rabobankgebouw. "We hebben ook de illegale sigarettenfabriek die is afgebrand in Bergen op Zoom gesloopt." Thierry ziet de toekomst van het bedrijf zonnig in. "We zijn aan het groeien, 3 jaar geleden hadden we 8 man, dat zijn er nu meer dan 20."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.