Gemeente Moerdijk in actie tegen verstekelingen in vrachtwagens

11 juli 2018 om 21:13
nl
De gemeente Moerdijk komt in actie tegen verstekelingen, die meereizen met vrachtwagens. Economische vluchtelingen uit vooral Albanië springen in of zelfs onder de vrachtwagen om naar Engeland te reizen. Woensdagavond deelden gemeente en politie flyers uit op parkeerplaats Streepland om vrachtwagenchauffeurs te waarschuwen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Bij Streepland staan vooral buitenlandse vrachtwagens. De meeste hebben een Pools kenteken. Een enkele Nederlander stopt er om even te rusten. Bijvoorbeeld Arno van Oort. Hij heeft nog geen ervaring met verstekelingen. Maar hij kent het probleem: "Vooral op de ritten richting Engeland. Want daar willen ze heen. Maar het komt steeds dichterbij. "

Diehards
Arno is er niet bang voor, maar het houdt hem wel bezig. "Als ze verstekelingen bij je vinden, word je er als chauffeur op gepakt." Over de actie van de gemeente is hij sceptisch: "De mensen die naar Engeland willen, blijven toch komen. Het zijn diehards. We kunnen 's ochtends een rondje om de auto lopen, maar ze zitten op de gekste plekken. Ik denk niet dat er iets aan te doen is."


Sporen
De flyerende agenten hoeven maar een blik in een vrachtwagen te werpen om sporen te zien van verstekelingen. Paul Hoekman wijst naar boven bij een vrachtwagen met zeildek: "Met een slag om de arm, want het kan ook schade zijn van overslag. Maar dit is een Engelsman. Het is ook nog eens een oplegger. En eentje die uit zeil bestaat. Voor een vluchteling is dit de ideale combinatie om te proberen illegaal met de boot over te komen naar Engeland."


Struikgewas
Het is een lastig probleem voor de transportbedrijven. Want de vluchtelingen snijden vrachtwagenzeilen stuk. Maar de gemeente Moerdijk zit er ook mee. Want ze slaan kampjes op bij de parkeerplaats en ze maken rommel. Burgemeester Jac Klijs neemt maatregelen. "Ze kamperen hier in het struikgewas. We gaan alles met de grond gelijk maken, zodat we overzicht hebben. En ik heb het tot verboden gebied verklaard. Ik wil taferelen als in Calais voorkomen."

Toch leven sommige chauffeurs ook wel mee met de Albanezen. Wendy Groeneveld: "Je zit te denken wat er bij die mensen in hun hoofd omgaat, om zoiets te doen. Wij weten niet beter dan dat we huis, werk en alles hebben. Het is triest."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.