Video

Expats bestormen Eindhovense woningmarkt: 'Helft van de gesprekken die we voeren zijn in het Engels'

15 juli 2018 om 11:00
nl
Vol trots laat Vivek Kariyavula de plek zien waar straks zijn nieuwbouwwoning komt. De 37-jarige IT’er uit India werkt bij Philips en kwam zeven jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland. Nu woont hij nog in de Molenstraat in Eindhoven, maar volgend jaar verhuist hij naar Strijp R.
Geschreven door

Vivek kocht samen met een groep andere Indiërs verschillende huizen in de straat. “We geloven sterk in saamhorigheid”, legt hij uit. “We eten samen, we gaan samen op vakantie, we vieren samen feest en daarom wilden we ook bij elkaar wonen.”

 

 

En Vivek is niet de enige expat die een koopwoning betrekt. Expats in Eindhoven kopen steeds vaker een woning in plaats van dat ze een huis huren. Vooral de afgelopen twee jaar is het aantal internationale kopers in de Lichtstad enorm toegenomen. Dat blijkt uit een  rondgang langs Eindhovense makelaars door Omroep Brabant.

“Ruim de helft van de gesprekken die wij voeren zijn in het Engels”, zegt Pieter van Santvoort van Van Santvoort makelaars. Hij verkocht negen huizen in één straat aan Vivek en zijn collega’s. “Het is een substantiële groep geworden die inmiddels met grote regelmaat huizen koopt”, aldus Van Santvoort.

 

 

Bustour langs populaire wijken
Ook bij AB Makelaars is het druk. Daar hebben ze in verband met de toename alle medewerkers een cursus vastgoed-Engels laten volgen. Ook organiseert de huizenverkoper speciale evenementen voor expats die een huis willen kopen in Eindhoven. Tijdens zo’n dag rijdt onder meer een touring car met plek voor 90 man door verschillende wijken in de stad, om het woningaanbod aan de geïnteresseerde expats te laten zien. Die zogenoemde ‘Guided Bus Tour’ zit steevast vol.

Maar, er is ook een keerzijde. De grote interesse die expats hebben in koopwoningen drijft de prijzen op. “Voor een tussenwoning in de wijk Meerhoven betaalde je drie jaar geleden bijvoorbeeld 250.000 euro”, zegt Rieks van den Berg van AB Makelaars. “Nu is dat met een ton verhoogd, dat komt mede door expats.” Voor starters is het daarom op de woningmarkt in Eindhoven extra lastig.

Little Italy of China Town
In Meerhoven weten ze er inderdaad alles van. De wijk staat inmiddels al bekend als Wokhoven of Expathoven. Ralf Huybregts is bestuurder bij één van de drie bewonersverenigingen daar. “Ik heb geleerd om mensen eerder in het Engels aan te spreken dan in het Nederlands, bijvoorbeeld in het winkelcentrum.”

 

 

Ook de website en nieuwsbrief van bewonersvereniging Grasrijk zijn in het Nederlands en in het Engels. En er is een speciaal online platform voor internationalen in de wijk gemaakt. Huybregts zegt dat de wijk vooral positief is over de internationalisering. “Er is lekker eten en je hoeft je woning maar te koop te zetten en hij is binnen een week boven de vraagprijs verkocht”, grapt hij.

Op persoonlijke titel is hij iets kritischer. “Af en toe krijg ik wel eens het gevoel alsof we in Little Italy, China Town of Manhattan wonen”, zegt hij. “We moeten oppassen dat de diversiteit niet zo groot wordt dat we een klein werelddorp worden. Het moet wel in de juiste verhouding blijven.”

Reactie gemeente Eindhoven
De gemeente Eindhoven laat in een reactie weten dat ze door de huisvestingswet weinig invloed kunnen uitoefenen op wie waar woont. “Maar wij zien ook dat de druk op de woningmarkt toeneemt”, aldus een woordvoerder. “Enerzijds hebben we als stad en regio nieuwe werknemers en studenten uit binnen- en buitenland hard nodig om onze economie sterk te houden, maar dit brengt ook uitdagingen mee. Het is daarom belangrijk om de ontmoeting in de wijk te stimuleren én om divers te blijven bouwen aan de stad.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.