Dodelijk ongeluk met jetski: man niet cel in voor overvaren Levi Thoonen uit Helmond

13 juli 2018 om 13:45
nl
Geen onvoorwaardelijke celstraf voor het overvaren van Levi Thoonen uit Helmond en een veel lagere schadevergoeding voor diens nabestaanden dan was geëist. De rechtbank in Arnhem heeft een inwoner van het Gelderse Brakel minder zwaar gestraft dan het Openbaar Ministerie (OM) had voorgesteld. De rechter achtte wel net als het OM bewezen dat de man vorig jaar mei met zijn jetski Levi had geraakt. De 14-jarige jongen kwam hierbij om het leven.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De man hoeft echter niet de gevangenis in: de rechtbank legde hem een voorwaardelijke celstraf op van zes maanden, omdat hij weliswaar schuldig werd bevonden. Dit betekent niet dat hij het ongeval heeft willen veroorzaken. 

Hem wordt wel zeer onvoorzichtig handelen verweten en daarom krijgt hij behalve de voorwaardelijke celstraf een werkstraf van 240 uur. Verder moet hij ongeveer 16.400 euro aan schadevergoedingen betalen en mag hij drie jaar niet zelf varen.

OM eiste onvoorwaardelijke straf
Twee weken geleden, bij de zitting, concludeerde het Openbaar Ministerie (OM) dat de man veel te hard heeft gevaren. En dat er sprake was van dood door schuld. Als het alleen aan het OM had gelegen, dan was de verdachte zes maanden de cel ingegaan. 

Hij zou ook 130.000 euro aan schadevergoeding aan de nabestaanden moeten betalen. Uiteindelijk werd alleen de vader en de moeder een bedrag toegewezen; de rechter vond verder dat de zus van Levi geen recht had op een schadevergoeding.

Het drama speelde zich af toen de jongen in de Maas in Well (gemeente Maasdriel) zwom. Hij zou zijn geraakt door een boot en werd na een zoektocht van een uur gevonden. 

Het lukte niet meer de jongen te reanimeren. Later bleek dat hij door de jetski van de 27-jarige inwoner van Brakel was geraakt, wat de man echter ontkent. De ouders van de jongen hadden het overduidelijk zwaar tijdens de behandeling.

'Veroordeeld door (sociale) media'
De rechter voerde bij de uitspraak een aantal omstandigheden aan op basis waarvan de straf minder hoog uitviel dan de eis van het OM. Zo heeft de man uit Brakel met vrienden na het ongeluk meegeholpen bij het zoeken naar Levi. 

Ook heeft hij een baan en 'zal hij verder moeten leven in het besef dat hij schuldig is aan een dodelijk ongeluk, al is het ongeval het allerergste voor de nabestaanden van de jongen.' De rechter stipte verder aan dat de man kort na het drama de hulp van een psycholoog heeft gezocht, omdat hij zich toen al veroordeeld voelde door de (sociale) media. Ook is hij nooit eerder veroordeeld geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.