Snelheidsmeter die goed verkeersgedrag beloont is een succes, 1700 euro opgehaald in Eerde

13 juli 2018 om 21:04
De spaarpaal toen hij nog in Helmond stond. (Foto: Jacqueline Hermans).
De spaarpaal toen hij nog in Helmond stond. (Foto: Jacqueline Hermans).
In Helmond werkte het al, een paal die automobilisten beloont voor goed gedrag. En nu werpt de 'spaarpaal' in Eerde ook zijn vruchten af. Er werd al 1700 euro opgehaald. Huisseling is de volgende plaats waar de portemonnee kan worden gevuld met wenselijk rijgedrag.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Het principe van de spaarpaal is simpel. Automobilisten die te hard rijden krijgen een duimpje naar beneden, brave chauffeurs krijgen een duimpje omhoog én ze brengen geld in het laatje. 

Succes
Inmiddels is de paal een razend succes. „De komende twee jaar is hij al gereserveerd door gemeenten”, zegt gedeputeerde Christophe van der Maat tegen De Telegraaf. En de gevolgen zijn ook duidelijk. Eerst reed gemiddeld 65 procent van de voorbijgangers te hard, met de paal is dat nog maar 40 procent. Van der Maat sluit niet uit dat er meer palen worden ontwikkeld door de provincie. De eerste paal kostte ongeveer tienduizend euro. 

Het verdiende geld gaat in Eerde naar het evenement 'Monumentaal Eerde'. In Helmond, waar eerder zo'n vijfhonderd euro werd gespaard, ging het geld naar een buurtspeeltuintje. 

Wachten op privacy instellingen...