Video

Eerste vliegende auto rolt eind dit jaar uit fabriek Pal-V, Liberty Pioneer kost half miljoen euro

16 juli 2018 om 07:55
nl
Met de auto naar je werk, maar dan wel voor het grootste gedeelte vliegend en niet rijdend. Zo ziet het bedrijf Pal-V uit Raamsdonksveer de toekomst voor zich. “Net als op de weg zullen ook in de lucht verkeersregels gaan gelden.”
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Het lijkt toekomstmuziek maar bij Pal-V zijn ze al een heel eind op weg om de eerste vliegende auto’s te leveren. De eerste versie, de Liberty Pioneer, kost 500.000 euro en daar zullen negentig exemplaren van worden gemaakt.  

Naar verwachting rollen de eerste exemplaren eind 2018 uit de fabriek. Snel daarna komt de tweede versie. Dat is de Liberty Sport die ‘slechts’ 300.000 euro kost. Naar verwachting zullen vliegende auto’s in korte tijd een grote vlucht gaan nemen. 

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Marco van den Bosch, marketingdirecteur bij Pal-V kijken alle grote bedrijven op het gebied van mobiliteit naar de lucht als de toekomst. “Iedereen is ermee bezig. Kijk maar naar webwinkel Amazon die aan het experimenteren is met drones voor het bezorgen van pakketjes of taxibedrijf Uber die ook al met luchttaxi’s bezig is.”   

Het lijkt dan wel druk te gaan worden in de lucht als wij allemaal gaan vliegen. “Ook daar zullen regels voor zijn, hetzelfde als op de weg nu. Dat zal vooral afhangen van het soort verkeer in de lucht. Er zullen dan antibotsingssystemen komen zodat je niet tegen elkaar aan vliegt en speciale snelwegen. Het wordt een veelvoud van wat wij nu gewend zijn”, voorspelt Van den Bosch. 

Lawaai in de stad?
Maar levert dat geen geluidsoverlast op, allemaal auto’s die opstijgen en landen op straat? “Er zijn meerdere vormen van mobiliteit mogelijk. Naar verwachting zul je net buiten de stad of langs de snelweg landen. Het laatste stukje rij je dan de stad in. Je vliegt dan vooral van stad naar stad, niet in de stad. Daarom verwachten wij geen problemen met geluidsoverlast”, aldus Van den Bosch.  

In het televisieprogramma Brabant 2050 stapt presentator Merlijn Passier in een prototype van de Pal-V. En hij is er erg over te spreken. “Alleen al vanwege de fun factor is het al aan te bevelen. Dit is gewoon geweldig. Alleen moet ik er wel nog even voor sparen.” 

Wil je meer weten over hoe Brabant in de toekomst omgaat met mobiliteit? Kijk dan naar Brabant 2050 waarin presentator Merlijn Passier onderzoekt hoe de wereld eruit ziet in 2050.  Vanaf 17 juni is Brabant 2050 10 weken lang iedere zondag te zien op Omroep Brabant televisie. De uitzendingen vind je ook op omroepbrabant.nl/uitzendinggemist. Alles over de afleveringen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabant2050.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.