Op zoek naar een koophuis als starter? Dan is Tilburg je beste optie

20 juli 2018 om 12:43
nl
Starters die naar een koophuis zoeken in een van de vier grote Brabantse steden kunnen het beste naar Tilburg. Daar is het relatief makkelijk om een betaalbaar onderdak te vinden, vooral voor stelletjes. In Eindhoven en Den Bosch is het veruit het lastigst om een betaalbare starterswoning te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek door ING, dat zich baseert op cijfers van Funda, Kadaster en het CBS.
Profielfoto van der Valk Tobias van
Geschreven door
der Valk Tobias van

Bij een steekproef op woningsite Funda stonden er in Eindhoven in totaal maar 177 starterswoningen te koop, waarvan een schamele 22 voor alleenstaanden. In het kleinere Den Bosch was dat in totaal 114 woningen, waarvan maar 7 voor alleenstaanden. In Tilburg was dat ruim het dubbele, 425 in totaal, waarvan 55 voor alleenstaanden.

Concurrentie
Bovendien is de concurrentie om de beschikbare huizen in Eindhoven - en in mindere mate Den Bosch - erg groot. Volgens ING is Eindhoven om deze reden de minst toegankelijke stad van Brabant voor starters. Landelijk zijn alleen Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden nog ontoegankelijker, aldus het onderzoek. Met een starterswoning worden huizen van 150-duizend euro of minder voor een alleenstaande en 230-duizend euro of minder voor stelletjes bedoeld. 

In Tilburg is het relatief gezien juist een stuk makkelijker om een betaalbaar koophuis te vinden. Het aantal beschikbare woningen is hier een stuk groter, maar ook de concurrentie een stuk minder. Overigens betekent dit niet dat het in Tilburg een makkie is om een huis te vinden, ook hier zijn er nog altijd veel net afgestudeerden die worstelen met het vinden van een woning. Vooral het vinden van betaalbare huurwoningen blijkt ook hier lastig. 

Oorzaken
Een van de oorzaken voor de problemen in Eindhoven is de aantrekkende economie en het succes van de Brainport regio. Hierdoor trekt de Lichtstad steeds meer starters uit binnen- en buitenland. De gemeente heeft al eerder aangekondigd flink te bij te gaan bouwen, maar dat heeft de problemen nog niet opgelost.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!